Танева в Брюксел заради африканската чума

Земеделският министър обсъжда как да бъдат компенсирани стопаните на свине

Общество
09:13 - 06 Август 2019
3220
Танева в Брюксел заради африканската чума

Министърът на земеделието Десислава Танева ще се срещне в Брюксел с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. На срещата ще се обсъдят мерките за ограничаване на африканската чума по свинете, които са предприели властите у нас. Очаква се да бъдат обсъдени и начините за компенсация на малки и големи стопани, загубили животните си заради заразата.

Междувременно вчера стана ясно, че африканската чума по свинете пълзи вече и към западната част на страната. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Монтана в лични стопанства (тип заден двор), в квартал „Младеново“, град Лом – 11 свине и в село Ковачица, община Лом – 7 свине.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Установени са и нови случаи на африканска чума при 2 диви прасета, отстреляни в заграждение в община Куклен, област Пловдив и намерени умрели 6 диви свине в ловно стопанство „Воден“, област Разград. Това са първите случаи на АЧС в двете области.