Танкери с втечнен газ от САЩ не могат да разтоварят в Европа

Инфраструктурата на Стария континент не успява да поеме увеличените доставки по море

Новини
12:29 - 25 Октомври 2022
2608
Танкери с втечнен газ от САЩ не могат да разтоварят в Европа

САЩ изнасят повече втечнен природен газ за Европа в резултат на войната в Украйна и ограничените руски газови доставки преди приближаващата зима.

На този фон все повече са танкерите с втечнен природен газ, които очакват да бъдат разтоварени на европейски пристанища, тъй като инфраструктурата на Стария континент не успява да поеме увеличените доставки по море на синьо гориво, информира Си Ен Би Си.

Около 60 танкера с втечнен природен газ плават бавно или са на „празен ход“ край бреговете на северозападна Европа,

на Иберийския полуостров или в Средиземно море, по данни на специализирания сайт „Марийн трафик“ (MarineTraffic), който проследява в реално време местоположението на кораби и яхти.

„Вълната“ от танкери с втечнен природен газ претоварва възможностите на европейските съоръжения за регазификация да разтоварват корабите по график“, отбелязва Андрю Липов, управител на консултантската компания „Липов ойл асосиейтс“ (Lipow Oil Associates).

Поради забавянето в Европа се отлага обратното плаване на танкерите до САЩ,

където отново да бъдат натоварени, поради което запасите от втечнен природен газ се увеличават над очакванията на пазарите, според Липов. 

Основният инфраструктурен проблем е липсата на достатъчен капацитет за регазификация в Европа. Поради това броят на „плаващите складове“ за втечнен природен газ се увеличава, което от своя страна води до понижение на цените на синьото гориво.

През тази седмица цените на природния газ в Европа паднаха под 100 долара за мегаватчас.

Това става за първи път, откакто Русия спря доставките, отбелязва Си Ен Би Си. 

Преди войната в Украйна синьото гориво се продаваше и за малко под 30 долара за мегаватчас. През август тази година цената му скочи до 335 долара за мегаватчас.