Таня Андреева: Напуснах "Шейново" под натиск

В България от години раждаемостта намалява, затова ние трябва да наблегнем на ранния скрининг, заяви медикът

Новини
20:04 - 23 Ноември 2023
6278
Таня Андреева: Напуснах "Шейново" под натиск

"Вече не работя в болница "Шейново". Бях подложена на натиск от директора и болницата и това рефлектираше върху колегите ми", призна бившият здравен министър Таня Андреева.

Тя уточни, че е взела крайното решение заради оказан натиск от директора на болницата, която обжалва отстраняването си и се върна на начело на лечебното заведение.

Андреева коментира и участието си в иницииран от евродепутата Сергей Станишев форум, посветен на мерките срещу демографската криза в страната.

„Това, че редица партийни лидери откликнаха показва, че в България има теми, които са надпартийни и които могат да ни обединяват. В България от години раждаемостта намалява, затова ние трябва да наблегнем на ранния скрининг, по примера на Италия, където средната продължителност на живота вече е около 89 години. Трябва да има много сериозни информационни програми и много сериозни профилактични прегледи“, подчерта тя в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Ако мерките не се вземат сега, то през 2060 година България може да е една демографска пустиня със 60% активно население, 30% застаряващо и 10% младежи“, предупреди Таня Надреева.

„Това е национална кауза, кауза за оцеляване на нацията ни. Трябва да се разбере, че здравите деца са здрави възрастни. Министърът трябва да даде ясен сигнал, че България поставя на първо място скрининга. Профилактиката трябва да пази болничната врата. Това е работещ метод“, изтъкна бившият здравен министър.

„Демографската криза е проблем на редица политика – икономика, социална политика, сигурност и др.“, каза още тя.