Търговци искат преразглеждане на някои изисквания за "зеления сертификат"

Предвидените мерки да бъдат еднакви за продажбата на сходни стоки при сходни условия, настояват от АТНС

Новини
13:25 - 21 Януари 2022
2311
Търговци искат преразглеждане на някои изисквания за "зеления сертификат"

Асоциацията на търговците на нехранителни стоки (АТНС) изразява безпокойство от някои елементи в действащата уредба на т. нар. "зелен сертификат", които според организацията водят до неравно третиране на търговците в България.

Според организацията, такъв сертификат се изисква за клиентите и служителите във всеки обект с площ над 300 кв. м., освен ако става дума за обект, продаващ предимно храни.

Така формулирано, правилото води до опасни изкривявания на пазара на стоки за дома, бита и офиса, мебели, електроника, строителни материали и др. и ощетяване на крайните потребители, без същевременно да гарантира опазването на тяхното здраве.

Това е записано в писмо на организацията, адресирано до здравния министър, с копие до премиера, вицепремиера по икономиката и индустрията, ресорни по темата министри и ръководства на парламентарни комисии, Националния пандемичен комитет и Комисията за защита на конкуренцията, получено днес в БТА.

От Асоциацията настояват предвидените мерки да бъдат еднакви за продажбата на сходни стоки при сходни условия, критерият "предимно хранителни стоки" като основание за изключение от въведените ограничения да отпадне; критерият "площ на обекта" също да отпадне, а

мерките да бъдат съобразени с реални експертни анализи на последиците от здравно, пазарно и социално естество, както и на добри практики от страна на други държави членки на ЕС.

Според Асоцияцията при възникване на необходимост от въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки по-ефективно и справедливо е изискването за регулиране на броя посетители в даден обект и гарантиране на минимална площ на всеки един посетител. От Асоциацията имат готовност тази минимална площ да бъде и значително по-висока от 8 кв. м. на човек.

Асоциацията и нейните членове настоятелно молят за срещи за обсъждане на поставените проблеми с всички отговорни институции.

По данни на организацията броят на клиентите, пазарували във физическите магазини на търговците на нехранителни стоки, драстично е намалял след въвеждането на изискването за "зелен сертификат". Този спад на места надвишава 50 на сто.

Значителен е спадът и в реализираните приходи от продажби на стоки, като същият в някои обекти надхвърля 30 на сто.

Асоциацията на търговците на нехранителни стоки е сдружение с нестопанска цел, създадено от водещи търговци на дребно в България.