Търговци пред фалит: Италианците не си купуват зимни дрехи заради топлото време

Магазините се надяват да компенсират с по-продължителни намаления докато разходите им за скъпи наеми растат

Новини
22:30 - 27 Януари 2024
7413
Търговци пред фалит: Италианците не си купуват зимни дрехи заради топлото време

Търговски неволи в Италия заради необичайно топлото време. В сезона на намаленията купища зимни дрехи останаха непродадени. Това е цената, която собствениците на магазини плащат заради климатичните изменения, съобщава БНТ.

Рим както винаги е оживен през януари. Необичайното е, че могат да се видят местни жители по шорти и тениски, а облечените дебело туристи - по принуда да свалят палтата и якетата заради пролетните температури. За онези обаче, чийто бизнес са продажбите на ски облекло и зимни дрехи, хубавото време не е добра новина.

"По-топло е от миналия сезон. Продажбите се понижиха с 30%", казва Винченцо Патано, собственик на спортен магазин.
Зимата в друга традиционна туристическа дестинация - Пиза, също е твърде мека.

"От много време не се е налагало да си купувам яке. Предпочитам да нося суичер, защото е топло, прекалено топло! Януари е, а е горещо", коментира Елена, жителка на Пиза.
Въпреки някои по-студени дни, предимно в северна Италия, като цяло температурите през този период са високи.

"Декември приключи с рекорд за Италия. Това беше вторият най-горещ месец за последните 200 години", посочи Масимилиано Паскуи, климатичен експерт.

Все пак търговците се надяват финалните намаления да компенсират в някаква степен неосъществените продажби на зимно облекло, защото и през ноември търсенето им е минимално. А учените таят надежди да е достигнат пика на поредицата от рекорди - от юни всеки следващ месец беше обявяван за най-горещия в света.