Търговците на едро няма да докладват за пране на пари

Причина за решението е оплакването на бранша от големите административни разходи

Политика
12:01 - 13 Януари 2021
1421
Търговците на едро няма да докладват за пране на пари

Търговците на едро да не докладват пред Държавната агенция "Национална сигурност" при съмнение за пране на пари. Това решиха депутатите, след като приеха окончателно промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Според сега действащия закон търговците на едро, без оглед на характера на продаваната от тях стока, трябва да уведомяват ДАНС за всяко плащане в брой на стойност над 30 хил.лв. или тяхната равностройност в чужда валута. Мотивите за законовата промяна е, че това изискване натоварвало търговците с административни разходи и въвеждало сериозни санкции за неизпълнението им.

Според вносителите текстът обхваща всички търговци, независимо от вида и стойността на стоката, която предлагат, както и дали са от високорискови сектори или не, и това поставя българските търговци в по-неблагоприятна позиция спрямо конкурентите им от други европейски страни, които не са задължени да извършват комплексна проверка и да изискват и събират документи, данни и информация от своите клиенти от такъв характер.

Това задължение остава например за търговците на оръжия, петрол и петролни продукти, тъй като за такива стоки е налице повишен риск от изпирането на пари или финансиране на тероризъм, посочват вносителите. По Закона за ограничаване на плащанията в брой плащанията над 10 хил.лв. трябва да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка.