Търговище подозира близо 200 ученици с COVID-19

У нас
08:22 - 15 Октомври 2020
3290
Търговище подозира близо 200 ученици с COVID-19

Близо 200 ученици от Търговище са болни - с грипоподни симптоми, което кара властите да подозират още по-тежък епидемичен взрив на COVID-19, отколкото се смяташе до вчера. Градът стана първият, затворил училищата си и минал изцяло на онлайн обучение, след като се озова в т.нар. червена зона за разпространение на новия коронавирус. 

"Имаше тревога сред жители и учители на града, защото има 9 преподаватели, които са позитивни. Има около 190 деца от двете училища, които са с грипоподобни симптоми. Вчера имахме дискусия дали да затворим училищата или временно само да се дезинфекцират", каза кметът Дарин Димитров. 

"Решихме, като се вземе предвид понижаването на температурите и опасността от заразяване на контактни лица, решихме за 2 дни двете гимназии да минат на дистанционно обучение, а през това време да се извърши щателна дезинфекция", заяви той. 

"След като се предприемат тези мерки, в понеделник децата отново ще учат в нормален режим", добави той. "Тревожат ни всички хора. Трябва да се погрижим за лекарите, учителите и възрастните. Затваряме временно и пенсионерските клубове. Нашите пенсионери са разумни хора и разбират мерките. Ако случаите намалеят, ще отворим всичко", увери кметът.