Търговия с Ливъридж: модерен тренд или опасна клопка?

Икономика
15:17 - 02 Септември 2024 (обновена)
1296
Търговия с Ливъридж: модерен тренд или опасна клопка?

Търговията с ливъридж или маржин бързо набира популярност сред инвеститорите. Този метод за търговия позволява на инвеститорите да контролират по-големи позиции с по-малки първоначални вложения, като използват заемни средства. Въпреки че тази стратегия може да увеличи значително потенциалните печалби, тя също така крие и значителни рискове от загуби. В Европейския съюз е позволена търговия до 1:30, тоест 1% повишаване на цената води до 30% печалба на собствената позиция.

Предимства на търговията с ливъридж

Основното предимство на търговията с ливъридж е високият потенциал за печалба, което е изключително привлекателно за начинаещи инвеститори. С ливъридж се търгуват различни активи – от акции и валути до криптовалути и стоки, като се използва по-малък собствен капитал. 

Значението на търговията с регулирани брокери

Когато става въпрос за търговия с ливъридж, особено важно е да се избере надежден и регулиран брокер. Търговията с брокери, лицензирани в ЕС като XM.com, предлага защита за инвеститорите. Регулираните в ЕС брокери следват строги правила и стандарти, които гарантират сигурността на средствата и прозрачността на финансовите операции.