Търговският дефицит на САЩ се разшири през февруари до 4-месечен връх

Новини
17:01 - 05 Април 2023
1297
Търговският дефицит на САЩ се разшири през февруари до 4-месечен връх

Търговският дефицит на САЩ се разшири през февруари до 4-месечен връх от 70,5 млрд. долара, тъй като износът отбеляза по-силен спад от вноса, показват данни на Министерството на търговията.

Дефицитът при търговията със стоки и услуги се повиши през февруари с 2,7% до 70,5 млрд. долара от 68,7 млрд. долара през януари.

Разширяване на дефицита беше в резултат на спада на износа с 2,7% до 251,2 млрд. долара, тъй като беше отчетено намаляване на продажбите на промишлени доставки и материали, автомобили, на потребителски и капиталови стоки като самолети. В същото време вносът се понижи с 1,5% до 321,7 млрд. долара, отразявайки по-слабите доставки в САЩ на произведени зад граница потребителски стоки и автомобили.

Днешните търговски данни допълват сигналите в последно време, че хората по света може би започват да се ограничават своето потребление заради агресивното повишение на лихвите от страна на глобалните централни банки, които увеличиха разходите по заемите, за да се борят с високата инфлация.

Редица икономисти очакват икономиката на САЩ да се охлади по-късно тази година, като някои от тях продължават да прогнозира, че тя може да изпадне дори в рецесия.