Тарикат от Берковица арестуван за купуване на гласове

Крими
16:06 - 21 Март 2023
1635
Тарикат от Берковица арестуван за купуване на гласове

Мъж на 56 години от Берковица е задържан днес за престъпления срещу политическите права на гражданите – купуване на гласове, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

При полицейска акция срещу битовата престъпност в област Монтана и след подаден сигнал е бил претърсен дома на 56-годишен в Берковица, където са намерени листове хартия, на които са изписани имена на хора, числа и телефонни номера срещу тях. В жилището са открити два незаконно притежавани газови пистолета и боеприпаси за боен пистолет.

Срещу собственика е образувано досъдебно производство по член 167 от НК за купуване на гласове и по член 339 от НК за незаконно притежаване на оръжие.

При друга акция по-рано днес в къща в село Доктор Йосифово в община Монтана беше открита тетрадка с имена и срещу тях парични суми. Открити бяха и листове хартия със същите надписи. Заведено е досъдебно производство срещу стопаните на дома – мъж на 41 години и жена на 40 години.

От Областната дирекция на МВР в Монтана съобщиха за БТА, че от началото на кампанията в региона са проверени пет сигнала за купуване на гласове. Образуваните днес две досъдебни производства са първите.

През кампанията за предишните избори на 2 октомври 2022 година в област Монтана също имаше образувани досъдебни производства за купуване на гласове, някои от които стигнаха в съда. Има и една осъдителна присъда, а други дела още текат.