Търновската конституция вече е в Библиотеката на Конгреса

Две фототипни издания дарени от председателя на Народното събрание

Актуални новини
15:39 - 22 Май 2019
1943
Търновската конституция вече е в Библиотеката на Конгреса

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ Тихомир Стойчев дари на Библиотеката на Конгреса копия на Търновската конституция, издадени по повод на 140-та годишнина от нейното приемане. Документът получи Марк Суейни, заместник-директор на Конгресната библиотека и Джейн Санчес, директор на Юридическата секция.

Дарението бе направено от името на председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева, съобщиха от пресцентъра на парламента.

„На тържествено заседание, проведено в старопрестолния град Велико Търново на 16 април 2019 г., чествахме 140 години от приемането на първата българска конституция. По повод годишнината Народното събрание подготви две фототипни издания на този основен закон – Конституцията на Княжество България от 1879 г. и Конституцията на Царство България /Сребърна конституция/ от 1911 г. в резултат на обявяването на Независимостта на България. Като израз на приятелските отношения между нашите два народа и на уважение към Библиотеката на Конгреса на САЩ – авторитетна и водеща американска институция, Ви предоставяме двете фототипни издания. За нас ще бъде чест те да станат част от колекцията от безценни книжа и документи, които се съхраняват в Библиотеката“, се казва в писмото на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева до председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси.

 На снимката: Извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ Тихомир Стойчев дари на Библиотеката на Конгреса копия на Търновската конституция