Търсенето на петрол в света ще достигне пик след 2030-а

Индия се очертава като водещ двигател на растежа на световното потребление на нефт

Новини
13:46 - 29 Февруари 2024
1152
Търсенето на петрол в света ще достигне пик след 2030-а

По-бавният темп на енергийния преход ще доведе до по-голямо търсене на петрол след 2030 г. Това прогнозира най-големият независим търговец на петрол в света Vitol Group.

"Търсенето на петрол ще се покачва още няколко години, преди да достигне плато", коментира главният изпълнителен директор на Vitol Ръсел Харди на Международната енергийна седмица в Лондон, цитиран от Reuters.

Общото търсене на петрол в световен мащаб, природен газ и въглища също се очаква да достигне своя връх по-късно от предвиденото,

защото енергийният преход напредва по-бавно, отколкото се смяташе, според изпълнителния директор.

Прогнозата на Vitol за пиковото търсене на петрол е няколко години по-късно от Международната агенция по енергетика, която прогнозира по-бърз енергиен преход и настоява вече половин година, че глобалното търсене на петрол ще достигне своя пик преди 2030 г. Според Агенцията търсенето на всички изкопаеми горива - нефт, природен газ и въглища се очаква да достигне своя връх преди 2030 г., което подкопава аргументите за увеличаване на инвестициите в изкопаеми горива.

Vitol обаче твърди, че през последните месеци енергийните пазари са се променили и пикът на петрола няма да настъпи това десетилетие.

Промяната дойде след ръста на лихвените проценти, проблеми във веригата на доставки и ниска възвръщаемост за проекти за възобновяеми енергийни източници, както и обществена реакция срещу някои правителства, които налагат по-скъп избор на потребителите за доставки на енергия.

Повечето анализатори и банки прогнозират пиково търсене на петрол в началото на 2030 г., както смята Vitol.

ОПЕК вижда стабилно търсене дори в дългосрочен план. Глобалното търсене на петрол се оценява на около 116 милиона барела на ден през 2045 г., което е увеличение с 6 милиона барела на ден в сравнение с предишната оценка от 2022 г.

ОПЕК очаква глобалното търсене на петрол да нарасне с над 16 милиона барела на ден между 2022 г. и 2045 г., от 99,6 милиона барела на ден през 2022 г. до 116 милиона барела на ден през 2045 г.

Индия ще се очертае като водещ двигател на растежа на световното потребление на петрол,

според ОПЕК и някои анализатори и инвестиционни банки.

Причината - силният икономически растеж на Индия в средносрочен план ще повиши търсенето на петрол.

ОПЕК заяви, че Индия ще бъде двигател на растежа на търсенето на петрол до 2045 г., като очаква да добави 6,6 милиона барела на ден към търсенето на петрол дотогава.

Пиковото търсене на петрол няма да се случи до 2030 г., казва ОПЕК.

Фактори, предотвратяващи пиковото търсене на петрол през това десетилетие ще са по-бързата индустриализация в развиващите се страни и появата на по-голяма средна класа в тях, разширяването на транспортните услуги, според генералния секретар на ОПЕК.

"Все пак суровият петрол и сродните продукти присъстват постоянно в нашето ежедневие, осигуряват ни жизненоважни ежедневни продукти и помагат за енергийната сигурност и достъп до енергия по един достъпен начин", смята Ал Гайс.