Търси ли се всъщност работа за Мария Габриел?

Комисарката и бивш депутат в ЕП остава вън от листата на ГЕРБ за евроизборите през 2024 г.

Свят
14:30 - 10 Май 2023
11102
Търси ли се всъщност работа за Мария Габриел?

Изненадващото решение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да посочи еврокомисарката по иновациите Мария Габриел (Неделчева по българска бащина фамилия - б.р.) за проектопремиер при съмнителния да се увенчае с успех опит да се състави редовно правителство с първия мандат след поредните предсрочни избори, подозрително съвпада с друг вот.  

Източници на Lupa.bg са категорични, че лансирането на името на хаджидимовската невеста, която от години е потънала в брюкселската бюрокрация и не поглежда назад, никак не е случайно и всъщност е опипване на почвата от страна на ГEРБ не за възможностите за конституирането на неин Министерски съвет. А за европейския вот догодина. 

Габриел е еврокомисар, но след края на мандата на Урсула фон дер Лайен след изборите в 27-те страни-членки точно след 12 месеца - през май 2024-а надали тя или някой от досегашните й колеги ще запази поста си. Паритетът между социалистите и демократите и ЕНП изглежда вече все по-трудно постижим, особено на фона на надигащата се националистическа вълна, но и на фона на продължаващата война в Украйна - фактори, които не е ясно накъде ще тласнат представителството в ЕП след 1 година време. 

Тъкмо затова, тълкуват и нашите източници, се търси работа обратно у нас за Мария Габриел. Според информаторите ни листата на ГЕРБ за вота догодина вече е наредена, а в нея място няма да намерят голяма част от досегашните евродепутати, включително и родната комисарка. Вместо тях, например, за пост в Страсбург се стягали остриетата на Борисов в пленарната зала сега - Томислав Дончев и Даниел Митов. Двамата заместници на Бойко били в кърпа вързани евродепутати, а един от тях щял да стане и шеф на делегацията. 

Междувременно започнаха да изплуват старите скандали около името на Габриел, още докато бе на поста си в ЕП в първия мандат. Тогава гръмна неприятната новина, че тя ползва общинско жилище на безценица, докато се разписва за свръхвисока заплата в институцията зад граница. При това, докато в родния й Хаджидимово функционираше приемна за среща с избиратели. Но със спуснати решетки. 

В същото време братът на иначе чаровната Габриел Борис Неделчев лъсна в бясно разразилия се скандал "Апартаментгейт" през 2019 г., от който "изгоряха" мнозина гербери. Оказа се, че той е успял да се сдобие с голям апартамент в София за жълти стотинки, в престижен район, заради доброто си познанство с шефовете на строителна фирма, близка до тогавашната власт - подобно на "Артекс". 

Нещо повече, Неделчев бе "хванат" и да печели тлъстите обществени поръчки за Столичната община (също под управлението на ГЕРБ - б.р.) - за доставка на пейки, кошчета за боклук и прочие аксесоари за урбанистиката по различните конкурси за ремонти в центъра. 

В същото време упорито се върти слух, че семейството на Габриел едва няколко пъти е стъпвало на родна почва. Проектопремиерката много рядко се прибирала в родния си град, а синът й, носещ изключително звучното българско име Жан-Едуард не говорел български, твърдят запознати. Редакцията на Lupa.bg завежда питане до властите у нас дали момчето изобщо има издадено българско ЕГН и пасаван. 

A на този фон в Брюксел вече се говори, че мястото на Габриел ще остане свободно и на нейния стол, дори да се върне у нас предполагаемо като премиер, ще седнат заместниците й, защото Фон дер Лайен щяла да разпредели ресора между тях, вместо за оставащата година да търси нов комисар.