Търси се виновникът за скъпата Вавилонска кула в Пловдив

Прокуратурата погна общинската фондация на екс кмета Иван Тотев за харчовете около Европейската столица на културата

Култура
16:30 - 09 Декември 2019
6095
Търси се виновникът за скъпата Вавилонска кула в Пловдив

Окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за извършено престъпление срещу длъжностно лице - представител на фондация "Пловдив 2019". Това каза за БТА Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор. По думите й тепърва предстои, чрез събраните доказателства по досъдебното производство, да се докаже дали длъжностното лице е сключило неизгодни сделки, от които са произлезли значителни вреди за фондацията, или не. До преди дни шеф на общинската фондация "Пловдив 2019" беше екс кметът Иван Тотев.

Четири дни след събитието /11-13 януари/, с което се откри проектът Пловдив - Европейска столица на културата, държавното обвинение се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление при разходването на средствата за грандиозния спектакъл след публикации, коментари и дебати в различни медии по темата.

Сумата по откриването на Европейска столица на културата, в което имаше 30-метрова вавилонска кула и над 1500 участници, струваше 1,842 млн. лева без ДДС. То беше осъществено от немската компания Phase7 на Свен Сьорен Байер.  

Разследването бе възложено на сектор "Икономическа полиция" при ОД на МВР - Пловдив, проверка по казуса се извършва и от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция. Проверявани са 43 договора и 13 обществени поръчки на общинската фондация "Пловдив 2019" на обща стойност почти 3 200 000 лева.



Разследването на Окръжна прокуратура в Пловдив ще се извърши в законовия двумесечен срок, като не е изключено по преценка на наблюдаващия прокурор, този срок да бъде удължен, допълни Галина Андреева-Минчева.

Досъдебното производство е образувано по член 220 от Наказателния кодекс, касаещ съзнателното сключване на неизгодна сделка. Той гласи: „Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години“. В особено тежки случаи наказанието е от три до десет години затвор.

Преди няколко дни оставка като председател на общинската фондация "Пловдив 2019" подаде бившият кмет на града Иван Тотев. Новоизбраният Общински съвет пък почти изцяло смени досегашния Управителен съвет на фондацията. За шеф беше избран заместник-кметът по култура Пламен Панов, заместник-кметът по финанси Илия Кирчев, писателят Недялко Славов, проф. д.-р Стефан Костянев, Тони Симидчиева, Антон Баев, Димитър Семков и проф. Любомир Караджов.