Търсят финансови механизми за подпомагане на оранжерийните производители

Новини
13:11 - 14 Януари 2022
944
Търсят финансови механизми за подпомагане на оранжерийните производители

Министерството на земеделието работи в посока намиране на необходимите финансови механизми за оранжерийните производители, потребители на газ.

Сред тези помощи са програмата "де минимис", която е най-бързият и ефективен начин, както и възможности "чрез временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19", посочи земеделският министър Иван Иванов по време на парламентарния контрол днес.

Около 200 ха са отопляемите оранжерийни площи. Поради поскъпването на горивата оранжерийните производители алармираха, че има голяма вероятност през зимните месеци да не успеят навреме да произведат и закупят разсад и да стартират производството на оранжерийна продукция.

Това би довело до липса на оранжерийни зеленчуци родно производство, както и до освобождаването на работна ръка, аргументира подкрепата министър Иванов.

Поради факта, че основният разход при оранжерийното производство е свързан с отоплението, то четири-петкратното увеличение на годишна база на цената на природния газ ще доведе до значимо увеличение на производствените разходи.

Това по думите на министъра ще повлияе върху икономическата устойчивост на земеделските стопани, които отглеждат зеленчуци.

В Министерството на земеделието на 7 януари е постъпило отворено писмо от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция /БАПОП/ относно ситуацията, в която браншът се намира. За решаването на проблема ведомството е предприело незабавни действия, каза Иванов. На база на разходите на потреблението на газ от оранжерийните производители предстои да се изготви анализ и да се определи необходимата финансова подкрепа, за да се осигури производственият цикъл.

По думите на земеделския министър друга мярка, която може да бъде използвана в помощ на оранжерийните производители, е помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза на газьола. Мярката представлява схема за подпомагане на земеделски стопани чрез намаляване ставката на газьола.

Допълнително оранжерийните производители могат да се възползват от няколко направления по държавните помощи, каза министърът.

Различните варианти, които земеделското министерство ще изработи за компенсация на оранжерийните производители заради повишената цена на природния газ, ще бъдат предложени на Министерството на финансите, с които сме в активен диалог, както и с бранша, посочи министър Иванов.

Вносителят на въпроса Румен Христов от ГЕРБ - СДС препоръча на министъра да бъде по-оперативен по отношение на мерките, които се изработват и да се направи стиковка с финансовото министерство, защото има технологичен процес, а забавянето на компенсациите, съответно на засаждане на разсада в оранжериите, ще компрометират тазгодишната реколта.