Търсят се 12 млрд. лв. за смяна на ВиК мрежата

Може да ангажираме китайци за ремонта на водопреносната система, предложи депутат

Топ
14:33 - 30 Януари 2020
4595
Търсят се 12 млрд. лв. за смяна на ВиК мрежата

12 млрд. лв. са необходими за подмяната на цялата ВиК мрежа в страната. До момента обаче правителството няма идея откъде ще намери колосалната сума.

Тази цифра не е произволна, а е записана в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в България още през лятото на 2013 г. В този документ се посочва, че дължината на водопреносната и водоразпределителната мрежа у нас се изчислява на над  75 000 км, от които около 30 000 км са изградени преди 1970 г.  

В стратегията се констатира още, че авариите по мрежа и загубите на вода са много високи в сравнение с други европейски страни. А за цялостния ремонт на системата ще трябват между 11.7 и 12.2 млрд. лв.

„1,5 млрд. лв. ще вземем по оперативна програма „Околна среда”. Още 1 млрд. лв. правителството предвиди за новия ВиК холдинг”, съобщи пред Lupa.bg председателят на Комисията по регионална политика в парламента Искрен Веселинов.

Той добави, че управляващите се надяват да се преборят за още 3 млрд. лв. от евро бюджета за следващия програмен период, но това ще е след 2021 г. нататък. За оставащите 6 млрд. лв. – никой не можел да даде адекватни идеи откъде ще дойдат.

„Можем например да ангажираме китайци да подновят мрежата, да им платим да речем 5 млрд., пък после да ги изплащаме 20 години, не наведнъж”, предложи произволно Веселинов.

Депутати от ДПС пък критикуваха, че още през 2009 г. предупредили управляващите за предстоящата криза във водния сектор, но 10 години никой не ги чул и не предприел мерки да я спре.