Търсят се най -големите драскачи в София

Серийните графитъри Тексас, Стругаре и BNE ще бъдат изтрити

Общество
22:00 - 22 Декември 2019
4055
Търсят се най-големите драскачи в София

Серийните графитъри Тексас, Стругаре и BNE цапат с подписите фасади в София. Техните тагове са нашарили най-много сгради в столицата. За да спре вандалските прояви, Столичният инспекторат е потърсил съдействие от полицията, за да се установи самоличността на лицата, криещите се под трите псевдонима, научи “24 часа”.

“Това са най-често срещаните подписи в София. Изпратили сме писмо до СДВР с молба за съдействие да разкрием самоличността на хората, които стоят зад тези псевдоними, за да може да предприемем съответните мерки и да наложим глоби. Рисунки на Стругаре например могат да бъдат видени дори на ул. “Московска”, на която е и Столичната община”, разказа шефът на сектор “Контрол на рекламната дейност” в Столичния инспекторат Иво Пенев.

Инспекторатът вече има специален регистър, в който вкарва всички нерегламентирани драсканици по фасадите.

Близо 3000 кв. м фасади на обществени сгради са почистени от графити през тази година. Но често веднага след почистването те отново стават обект на вандалски прояви, а цената за премахването на надписите е от 12 до 20 лв. на кв. м. Заради зачестилите случаи в София от инспектората имат идея да предложат законодателни промени, с които да се въведе забрана за продажба на спрейове за рисуване на непълнолетни лица подобно на съществуващата забрана за продажба на алкохол и цигари. Сега спрейове за рисуване се продават свободно във всички железарии, както и в големите супер- и хипермаркети.

Санкциите, които инспекторатът може да наложи, са от 100 до 5000 лева, но само когато драскачът е хванат на място или самоличността му е установена чрез видеонаблюдението например.

Наскоро ученици от 91-а немска езикова гимназия решили да изрисуват част от стената на училището по повод завършването им. След полицейска намеса те са задържани и им е съставен акт за нарушение. “Но им обяснихме, че ако сами почистят графита, който са нарисували, глобата може да бъде и по-малка. Така не само ги накарахме да почистят сами, но и после решиха да пребоядисат цялата стена. Затова им наложихме минималните санкции, защото те осъзнаха деянието си”, обясни Пенев.

В друг случай обаче е наложена максималната глоба от 5000 лв. Става дума за лице, което е хванато да драска върху чешмичката с момченцето с кратунката в градинката “Кристал”. Това се оказала втора подобна проява на нарушителя.

“Има обаче разлика между графитите. Сред тях има и такива с художествена стойност. Обикновено те са дело на момчета, които не знаят, че рисуват на нерегламентирани места. Последният такъв случай е с начинаещ графитър - младо момче, което твори в подлеза на бул. “Гоце Делчев”. Оказа се, че той не е съзнавал, че това не е редно, защото е видял, че там има и други рисунки”, обясни Пенев. Младежът е поканен на разговор в инспектората. Признал вината си и затова получил минимална глоба. По време на беседата се родила идеята да бъде подпомогнат с материали и да рисува благотворително на разрешени места.

Друг пример, че графитите не са само драсканици, а и улично изкуство, е кв. “Хаджи Димитър” в район “Подуяне”, който стана известен като галерия на открито. Там картини красят стените на над 15 блока. По инициатива на инспектората и ЧЕЗ много трафопостове също бяха разкрасени с рисунки. “ЧЕЗ дори имат програма, по която спонсорират такива художници”, добави Пенев. За 3 март пък ще бъдат възстановени и всички рисунки по патриотичния трафопост в “Овча купел” - ликовете на Васил Левски, Христо Ботев, цар Симеон и др.

Работи се и по идея за определяне на обществени места, на които графитърите да рисуват спокойно. Една от тях е за външната част на оградата на ИСУЛ откъм бул. “Данаил Николаев”. Очаква се становището на главния архитект на София Здравко Здравков.