Търсят се свободни бройки за петима младши съдии

Новини
15:11 - 18 Юни 2024
1487
Търсят се свободни бройки за петима младши съдии

Търсят се свободни места из съдилищата, за да бъдат устроени шестима младши съдии в Софийския районен съд (СРС). Това стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия.

На 4 юли изтича двугодишният срок по чл. 240 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за шестима младши съдии от Софийския градски съд и те трябва да бъдат назначени за редови. Всички са пожелали да работят в СРС. Там обаче има само един свободен щат.

Заради това Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) е огледала свободните места в районните съдилища в цялата страна. И е открила няколко такива. По една бройка има в Златоград, Стара Загора, Царево, Търговище, Велико Търново. На 30 август ще се освободи още една в РС-Гоце Делчев поради предстоящо пенсиониране на съдия.

 Мястото в Стара Загора обаче не може да бъде прехвърлено в СРС, защото съдът е много натоварен и ще стане още по-натоварен, ако е с щат по-малко.

От останалите съдилища само този в Царево е с изключително висока натовареност. При все това КАК предложи бройката да бъде преместена в СРС, а след пенсионирането на съдията от Гоце Делчев в края на август, неговото място да бъде прехвърлено в Царево.

Отделно в Наказателната колегия на Върховния касационен съд една бройка остава свободна. Тя беше предвидена за члена на ВСС Севдалин Мавров, който да бъде възстановен на нея. Но докато приключи продължаващият мандат на сегашния състав на съвета, той навърши 65 години и няма как да се върне във ВКС. Поради тази причина неговото място също ще бъде преместено в СРС.

И така, най-общо предложението на КАК беше да се вземат по едно място от НК на ВКС и от районните съдилища в Златоград, Царево, Търговище и Велико Търново и да се прехвърлят в СРС, за да бъдат назначени младшите съдии като редови.

Но идеята не беше посрещната единозначно. Възраженията основно бяха съсредоточени върху това, че в Царево съдът е много натоварен и съвсем наскоро там е било разкрито място за още един съдия, а в Златоград ще остане само един, ако се вземе втората бройка.

Освен това беше поставен и въпросът дали при проверката за наличието на свободни щатни бройки е съобразена натовареността, но не само като брой дела, а и с оглед тяхната фактическа и правна сложност. Наред с това не са били изследвани и свободните места в окръжните и административните съдилища.

Заради това кадровиците върнаха въпроса отново в КАК, която трябва да изготви нов анализ и евентуално нови предложения.

Днес колегията трябваше да проведе избор на председател на окръжния съд в Хасково. Кандидатите са двама – зам.-шефката на съда Милена Дечева, номинирана от общото събрание, и Иван Маринов от РС-Хасково. Изборът обаче беше отложен за 16 юли заради вирусно заболяване на Маринов. Колегията се възползва от това и реши да поиска допълнителна информация от данъчните за това дали са извършвали проверка за съответствие на доходите на семейството на Дечева. Такава в съвета беше постъпила и нарушения не са открити, но кадровиците установиха, че данните не се отнасят за целия период, за който бяха поискани и решиха отново да пишат на НАП, за да няма повече поводи за отлагане на избора.

И изборът на шеф на районния съд в Пловдив беше отложен, защото все още не е приключило делото във Върховния административен съд по повод недопускането до участие в процедурата на един от кандидатите – Диляна Славова (виж повече тук).

СК отложи и произнасянето си по молбите на Веселина Димчева от РС-Благоевград и Миглена Кавалова от РС-Дупница да си разменят местата по реда на чл. 194, ал. 2 от ЗСВ.

Възраженията бяха в няколко насоки. Някои от кадровиците напомниха, че съвсем наскоро Димчева се е преместила след конкурс от Златоград в Благоевград, сега иска в Дупница, а по тяхна информация след това ще се премести в СРС.

Други членове на колегията пък посочиха, че Кавалова е командирована в окръжния съд в Благоевград и ако се премести в районния съд в града няма гаранция, че действително ще работи там и така РС-Благоевград може да остане с човек по-малко. Други пък приеха за странно, че Кавалова е командирована в ОС-Благоевград, въпреки че районният съд в Дупница е в района на окръжния съд в Кюстендил.

Кадровиците решиха преди да се произнесат по молбите да съберат информация за висящността на съставите на двете съдийки.

Колегията подкрепи повишаването в ранг на няколко магистрати, отпускането на средства на съдилища за ремонти, купуването на техника, консумативи и обзавеждане и прие няколко решения, свързани с управлението на собствеността.