Тържествен молебен бе отслужен в катедралния храм на Пловдив

Традиционните празнични илюминации и зрелищна заря обаче няма да се проведат

У нас
15:36 - 06 Септември 2023
1700
Тържествен молебен бе отслужен в катедралния храм на Пловдив

България чества 138 години от своето Съединение. Център на тържествата е Пловдив. Празникът започна по традиция в катедралния храм "Света Богородица", където митрополит Николай отслужи тържествен молебен. Той призова в словото си да не вярваме и разчитаме на месии, защото единствен месия е Христос.

"Бог да пази България!", каза в проповедта си митрополит Николай. След тържествената литургия бе отслужен молебен и бяха положени венци и цветя на паметника на Гаврил Кръстевич в двора на храма с участието на военни, духовенство и граждани. Пред паметния знак бе отслужена заупокойна литургия за загиналите в бедствието наши сънародници по Южното Черноморие. 

Венци и цветя бяха поднесени  пред паметната плоча на майор Райчо Николов. На площад „Съединение“ бяха посрещнати участниците в традиционния маратон, който стартира от град Съединение.

Отпада възстановката на събитията от 1885 г., в знак на съпричастност към пострадалите наши съграждани по Черноморието.

По традиция в Регионалния исторически музей, зала Съединение ще бъде открита изложба, като тази година е на тема „Дарителството има значение“.

Кулминация на честванията ще е тържествената проверка довечера на площад „Съединение“, която Радио Пловдив ще предаде пряко от 20.30 часа. И тази година официалното слово ще произнесе  президентът Румен Радев.

Традиционните празнични илюминации и зрелищна заря обаче няма да се проведат.