Тържествена церемония: Отец Герасим освети бойните знамена (СНИМКИ)

Новини
10:41 - 06 Май 2021
3369
Тържествена церемония: Отец Герасим освети бойните знамена (СНИМКИ)

Отец Герасим, епископ Мелнишки, извърши тържествената церемония на площад "Независимост", като освети бойните знамена. 

Главният секретар на Светия синод на Българската православна църква замести патриарх Неофит в традиционната инициатива на 6-и май, заради здравословните му проблеми.

Водосветът на бойните знамена и знамената – светини започна в 9.30 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата. Той се отслужи от Негово Преосвещенство Герасим, епископ Мелнишки, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В тържествения ритуал участваха Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи.

След водосвета, президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, военният министър в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. Под звуците на химна, бяха произведени 20 артилерийски салюта. Последва тържествен марш на Военнослужещите от представителните части.

Уникални демонстрации с различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили се превърнаха в ярка атракция за столичани в тържествения ден.

Снимки Агнес Методиева