Тържествена смяна на гвардейския караул за Съединението

Новини
15:22 - 06 Септември 2020
1213
Тържествена смяна на гвардейския караул за Съединението

В София 135-ата годишнина от Съединението беше отбелязана с тържествена смяна на почетния гвардейски караул и скромна церемония пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг.

Военнослужещи от националната гвардейска част поднесоха венци пред Мавзолея-костница на Александър I Батенберг. През 1885 година владетелят издава манифест към българският народ за провъзгласяване на съединението на Княжество България с Източна Румелия. Заместник-кметът по културата на столицата Тодор Чобанов каза.

"С голяма болка виждам като историк един период на засилена конфронтация, който може да се сравнява с други тъжни епизоди в българската история, когато брат се обръща срещу брата. Мисля, че точно днешният празник трябва да ни напомни, че ние ще живеем заедно и след изборите, без значение кога са те. Ще трябва да бъдем в хармония едни с други, да не забравяме преди всичко, че сме българи, да не мразим най-много ближния, защото това е деструктивен модел, който до нищо добро няма да доведе".

Пред Мавзолея-костница на Александър I Батенберг нямаше обявена официална церемония заради коронавируса. Една от малкото дошли да поставят цветя каза:

"Не сме обединени, много жалко. Към българите трябва да бъде посланието, да бъдат по-положително настроени, да не гледат само черното и да го правят още по-черно, отколкото е. Да вярват, че добро бъдеще очаква България".