Тъщата на кмета на Благоевград вдига палат

Живка Петрова строи кооперация върху имот, където се подвизаваше партията на зет й - ИТН

Общество
17:04 - 12 Април 2023
19451
Тъщата на кмета на Благоевград вдига палат

Тъщата на кмета на Благоевград Илко Стоянов - Живка Петрова, вдига голяма кооперация в града върху наследствен имот, в който близо 25 години развиваше цветарски бизнес. 

От няколко дни теренът се подготвя за строителство, като дори багер събаря постройките, в част от които бе и щабът на "Има такъв народ" в Благоевград, издигнали през 2021 г. кандидатурата на Илко Стоянов на частичните кметски избори. 

Живка Петрова развиваше успешен цветарски бизнес


По думите на Живка Петрова всички документи, свързани с процедурата, се движат от дъщеря й Людмила. Тя единствена от децата на Петрова живее в България. Синът Кирил Попов от 7-8 години живее в Люксембург, а най-малката й дъщеря Гергана е омъжена в Южна Корея.

"Имотът е на семейството от 33 години. Хората от квартала може би си спомнят тогавашния снек-бар "Криси", а земята купихме от Кольо Атанасов - бивш началник в Цигарената фабрика.

Той и сега е собственик на съседния имот, в който строителният предприемач Емануил Манолов срещу обезщетение също започва строителство на кооперация", обясни пред в. "Струма" тъщата на кмета.

Тя превърна някогашното заведение в цветарски магазин, но е категорична, че няма намерение да го отвори отново в бъдещата нова кооперация, в която жилища ще имат и трите й деца. "От 7 години съм пенсионерка и смятам да се наслаждавам на повече пътувания", откровена е Живка Петрова.

Багери събарят старите постройки, върху които ще се издигнат големи кооперации

"По около 1500 км. м разгърната застроена площ са и двете кооперации в района и ще се строят на калкан", каза главният архитект на общината Любомир Огорелков.

Той уточни, че и двете кооперации ще са на 4 етажа, с търговски помещения на партера и с просторни подземни гаражи, като височината е допустима за квартала до 15 метра.

Документите за подготовката на строителството се движат от времето на кмета на Благоевград Румен Томов, а в края на януари - вече в мандата на настоящия градоначалник - и за двете сгради са издадени разрешения за строителство. Първата копка е планирана навръх Великден.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов пък бивш областен координатор на партия “Глас народен” на Светльо Витков, но във годините назад е преминал през ръководни длъжности в четири партии - СДС, ПП “ВОТ Консерватори”, ДРОМ и “Глас народен”. Освен всичко друго Стоянов беше и зам.-кмет на Петрич в продължение на 5 години от ГЕРБ. На частичните избори за кмет през юли 2021 г. той бе кандидат на ИТН.

Според източници на Lupa.bg, в последните месеци той е в обтегнати отношения с партията на Слави Трифонов. По всяка верояност на предстоящите избори за кмет ще се яви като независим кандидат, подкрепен от ГЕРБ.