ТАСС: Колона от военни се отправя към Косово

НАТО отбеляза, че местна полиция провежда масова операция на територията на цялата държава

Актуални новини
20:47 - 28 Май 2019
2563
ТАСС: Колона от военни се отправя към Косово

Сръбска авиация и колона бронирана техника са забелязани да се движат в посока Косово, съобщи ТАСС. Според информация на Танюг от военната казарма в Кралево /Централна Сърбия/ е тръгнала колона военна техника с хора и снаряжение.

Сръбската агенция съобщи за наймалко един самолет МиГ-29, прелетял над Нови пазар в посока към сухопътната зона за сигурност. Сухопътната зона за сигурност се определя от споразумението от 9 юни 1999 г. от Куманово. Зоната представлява петкилометров пояс по 382-километровата граница между Косово и Сърбия. Преди това президентът на Сърбия приведе армията в бойна готовност заради изострянето на обстановката в Косово, припомня БТА.

Движението на колоната е започнало към обяд в явна проява на решимост, след като специални части на косовската полиция извършиха въоръжена операция в доминираното от сърби Северно Косово, посочва Асошиейтед прес. Нахлуването разгневи Белград, който заяви по-рано днес, че на армията е наредено да бъде в бойна готовност и да действа, ако напрежението ескалира. Агенция Танюг съобщи, че министърът на отбраната Александър Вулин е пристигнал в казармата в Кралево малко преди колоната бронирани коли да потегли.

От пресслужбата на НАТО съобщиха, че международните сили за сигурност в Косово КейФОР са били информирани, че косовската полиция провежда голяма операция на цялата територия на Косово за извършване на арести по обвинения в корупция, съобщи още ТАСС.