Татяна Буруджиева: Партиите изкопаха "Гранд каньон", отиваме на избори

Според политоложката при Бойко Борисов и при Делян Пеевски вече се очертават предизборните стратегии

Политика
13:29 - 02 Август 2024
1035
Татяна Буруджиева: Партиите изкопаха "Гранд каньон", отиваме на избори

„Никой не бива да се сърди, че не се получи правителство в рамките на 50-ия парламент. Бяха преминати много граници, партиите „изкопаха Гранд каньон” помежду си". Това заяви политологът Татяна Буруджиева пред Nova News.

В коментар на последното изявление на лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, тя коментира, че Борисов е отворил вратата за бъдещо правителство много преди изборите. „Неслучайно той не каза, че няма да говори с „Възраждане”, каза Буруджиева.

Според нея при Бойко Борисов и при Делян Пеевски вече се очертават предизборните стратегии. „На Борисов е: „стига сме се джафкали, ние вървим”. Той върви към позитивна кампания да презентира по-скоро себе си. Изказва отношение и позиция по случващото се в другите партии”, каза Буруджиева. 

Според нея Делян Пеевски води индиректно войната си. „Той ще бори Радев, за да остане фактор в партийната система, индиректно ще води войната си. Там е многопланово действието – ако има тенденция президентът да създаде свой проект, той го ограничава предварително”, каза политологът.

Според социолога Елена Дариева още от 3 юли е станало ясно, че отиваме на нови избори.

„Фронтът, който Пеевски отваря към президента, не е напразен оборот. Съгласна съм, че в лицето на ГЕРБ Борисов дава тон на помирител. Не случайно той говори, че това са последните избори и отвъд тях, вече трябва да бъде постигнато съгласие. Самият Пеевски няма как да понесе повече репутационни щети, така че като си избереш най-силния враг, ти си със силните”, каза Дариева.

"Времето до следващите избори е твърде малко, не очаквам да се появи нов играч на политическата сцена. Очаквам обединения в ляво и на националистическото поле, нищо чудно да го видим и в дясно-консервативния спектър", допълни социологът Елена Дариева.

С нейното мнение се съгласи и политологът Татяна Буруджиева.