Татяна Дончева: Комплексите на Станишев убиха БСП, Нинова само довърши партията

Устатата адвокатка захапа и Доган: Мисли се за велик, но не е!

Политика
19:01 - 10 Септември 2024
5041
Татяна Дончева: Комплексите на Станишев убиха БСП, Нинова само довърши партията

Стабилността на политическата система в момента е съдбоносна. Това заяви пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", което е част от новата лява коалиция "БСП – Обединена левица".

"Лявото беше достатъчно фрагментирано, както и дясното, както и парламентът. Трябва да има процес на окрупняване на политическото пространство".

Лявото и дясното са най-сигурните репери за обединение, посочи още тя.

Дончева отбеляза, че употребата на извънсистемни партии в последните 3-4 години не е удачна, както и че разпокъсаният парламент ражда постоянно политическа нестабилност.

"Има много хора, които са ляво ориентирани, но заради фрагментацията в ляво не ходят да гласуват и не се чувстват политически представени.

Младите хора искат реализация. Те искат да влязат във формация, която ще бъде значима. Ние си поставихме за цел да постигнем това обединение. Вкарването на БСП е много ключово, но неуреденият лидерски въпрос усложнява стабилизирането на конструкцията".

Има прекалено малко време между предишните и новите избори, за да се правят големи организационни упражнения, обясни обаче Дончева в предаването "12+3".

Тя се върна към годините от началото на прехода, "когато само в България остана партия от социалистическия период".

"Имаше години, когато БСП беше мачкана, за да бъде унищожена. Когато това не се оказа удачно, тя беше приета. Сега е втори или трети етап на смачкването на големия сегмент, за да може да се разчисти терена за формация, която ще бъде кръстена лява, но ще бъде изградена по "Сорос образ" - с други погледи към малцинствата, към международните партньорите.

Знам какъв натиск претърпя "Левицата" в тези две-три изминали години – от посолства, от международни фондации и всякакви душеприказчици, които обясняват, че "Левицата" не са правилните хора, че правилните трябва да са чисти нови и да изповядват други възгледи. Но в лявото обединение има достатъчно формации, които изповядват традиционни български ценности и ще са по - адаптивни на национална почва".

Листите трябва да се направят така, че да дърпат избиратели, подчерта Дончева.

"А не някой да си мисли, че като го е излъчило на БСП не знам кое ръководно тяло, той вече е абониран за мандата. Лявото обединение е предпоставка за повишаване на резултата, но то няма автоматично да доведе до увеличаване на мандатите. Гаранцията са хората – когато бъдат излъчени нови лица, но утвърдени в професията".

Проблемът на БСП започна от Станишев, каза Татяна Дончева. "От комплексите му и задушаването на всякакъв лидерски потенциал в партията. Това, което Корнелия Нинова жъне, е посято от Сергей Станишев. Най-тежкото нещо, което той направи, е връзването с Цветан Василев и Пеевски. И досега не сме решили тези зависимости. Това ново обединение ще трябва мисли за рисковете".

Тя посочи, че "старите муцини" са в новото ляво обединение, "но няма да се натрапват".
"Изградили сме сериозни хора в "Левицата".

Тя коментира и процесите в ДПС. "ДПС е блокирана. Пеевски опита да превземе партията. Другите му се противопоставиха, но съпредседателството доведе до сегашните проблеми. Никой не е велик. Ахмед Доган - също!"

Дончева посочи и основните цели на новото ляво обединение. "Стабилизиране на българската политическа система, укрепване на държавата и подобряване на жизненото равнище, повишаване на доходите, преодоляване на неравенствата".