Татяна Дончева : На Данаил Кирилов трябва да му се забрани да пипа юридическа материя

Шефката на Движение 21 предлага промени в Конституцията да регламентират пред кого отговаря Главния прокурор

Актуални новини
14:38 - 12 Декември 2019
3266
Татяна Дончева: На Данаил Кирилов трябва да му се забрани да пипа юридическа материя

"Това е безумно предложение по съдържание, апотеоз на панирания мозък."
Така лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева коментира предложените промени в законодателството,  с които се създава фигурата на независим прокурор, който да може да разследва главния.

"Може да намерите проекции на панирани мозъци навсякъде. Да предложиш надзорник на главния прокурор е безумно", каза още Дончева. И изтъкна, че устройството на държавното обвинение произтича от Конституцията. - "Този човек какво ще прави - 7 години ще чака да стане нещо, за да разследва главния прокурор", попита Дончева. Разследването изисква инфрастуктура, независимият прокурор трябва да има органи, институции, които да помогат, а не  да е "машинописка в един кабинет", добави тя.

Тя смята, че за да се реши въпросът, трябва да има промяна в Конституцията и още няколко закона. "Тази промяна изисква Велико народно събрание. Следващите избори за парламент могат да бъдат избори на ВНС. И парламентът да приеме решение то да се редуцира до обикновено. Да има ясен мандат да отмени фигурата на ВНС. След това продължава по реконструкцията на съдебната система", каза Дончева.
Според нея основното, с което трябва да се занимае парламентът, е промяна на мястото на прокуратурата.

"Може да бъде или в изпълнителната власт, или като отделен орган с излъчен от парламента главен прокурор. В различни периоди са практикувани и двете в България", каза Дончева. - "Тези текстове не може да ги пипа Данаил Кирилов. На него трябва да му бъде забранено да пипа юридическа материя."

Дончева изтъкна, че има 4-5 души в държавата, които са експерти и правителството трябва да възложи на тях изработването на текстовете.