Татяна Дончева: Пепи Еврото на чии разноски стои в Дубай?

Важно е кой ще ръководи Външно, тече процес на прекрояване на Балканите, каза лидерът на "Движение 21"

Актуални новини
15:25 - 15 Февруари 2024
10285
Татяна Дончева: Пепи Еврото на чии разноски стои в Дубай?

Пепи Еврото на чии разноски стои в Дубай? Този въпрос зададе днес лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева. „Отначало стоеше в Дубай, там беше идентифициран.  Сега дали е там - няма значение, важното е, че е някъде навън, където трябва да имаш пари, за да стоиш. Откъде? От заплата на шеф на Градското следствие? Това са несериозни неща”, коментира юристката пред БНР.

Тя подчерта, че използването на съдебната система като бухалка за крадене на бизнеси не е започнало сега, а много отдавна. "Смятам, че се случи с идването на ГЕРБ на власт", конкретна беше Дончева. Именно такава проява на мрежа бил кръгът около Пепи Еврото и джуджетата с участието на прокурори от специализираната прокуратура, както и Мартин Божанов-Нотариуса, посочи тя. 

"В крайна сметка целта на мрежата – прокурори, съдии, адвокати и един такъв псевдонотариус, е да краде бизнес. Те са се устремили към лъвски дял. Тук трябва да работиш за някого и той да е достатъчно влиятелен в политическите среди. Само мрежата в съдебната система не стига. 

В мрежата участват и данъчни, служители на ДАНС, служители на МВР. Трябва да имаш тази мрежа, осигурена от властта. Властта ще излъчи шефовете на тези контролни и правозащитни институции. Има данни, че мрежата на Мартин Божанов Нотариуса е свързана с тази на Пепи Еврото", поясни Дончева. 

Тя посочи, че хора, които имат сериозни политически позиции, искат да станат най-богатите. "Те нямат праг на алчност. Усвояването на чужди бизнеси започна да става през дела, като карат хората да се откупуват. Там обикновено се работи с посредници", коментира още лидерът на "Движение 21". 

Тя подчерта, че конституционните промени са блокирали дейността на Висшия съдебен съвет за много месеци напред, обясни Дончева. "Преди това е внесен закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, към който тези законодатели пришиват в преходните разпоредби двата текста, които в момента атакува президентът. Никъде не намерих публикации, че в това изменение на НПК са приети съществени промени в ключови институти. 

Например, допуснато е обжалване на отказа на прокуратурата да образува наказателни производства. Това е революционно – то е свързано с отнемане на част от обвинителната функция на прокуратурата и предаването й на съда. Абсолютно неоходимо е да бъде обсъдено в широки слоеве", натърти Татяна Дончева. 

Тя даде примери и за други промени, които биха разтревожили правната общност и отправи обвинения към журналистическата гилдия, че не информира обществото за това. Драмите в съдебната система трябва да изваждат на повърхността истинската мрежа, която е създадена, смята Дончева.

Важно е кой ще ръководи Външно министрество, заяви още Татяна Дончева. 

"Международната обстановка е много сложна. До нас е едната война, в Газа е другата, която по някакъв начин също ни засяга. Отделно от

това тече процес на прекрояване на Балканите. Великите сили искат да установят сериозен контрол върху Балканите. Всичко това изисква една висока експертиза и сериозна подготовка на хора, които могат да видят във времето къде да бъде позиционирана България. 

Назначаването във властта на откровени папагали води до това, че като гумен печат подпечатват решения , които са в пълна вреда на България. Във външната политика трябват едни сериозни и доста по-възрастни хора от пеперудките, които си мислят, че празнословието е характеристика на политиката. Не може с щампи и клишета да се обясняват Балканите".