Татяна Дончева поиска разум от Слави

Топ
17:46 - 17 Юли 2021
3329
Татяна Дончева поиска разум от Слави

Едно от лицата на "Изправи се! Мутри вън!" Татяна Дончева призова победителите на изборите "Има такъв народ" (ИТН) да не поставят предварително твърди условия и да бъдат по-склонни към диалог.

И припомни, че през 1997 година Иван Костов е имал 147 гласа подкрепа в парламента (сега ИТН имат 65 депутати), но е представил декларация за национално съгласие какво следва да се прави.

Пред БНР Дончева обясни: "Националните приоритети трябва да се проговорят и с БСП, и с ДПС, независимо, че от "Демократична България" са заявили, че всякаква форма на комуникация с ДПС е недопустима". Според депутата от "Изправи се! Мутри вън" тези политически субекти са добре представени и не бива да бъдат поставяни в ситуацията да пречат, защото са притиснати до стената. 

"В "Има такъв народ" има разумни глави и хора, които не са толкова самонадеяни и които не биха желали да минат две седмици през парламента и да се приберат вкъщи.

Хората не желаят това. Те смятат, че политиците са длъжни да направят каквото се иска от парламента. Когато обаче народът е пратил много малко политици на терен, този процес става много труден. Точно това трябва да разберат някои представители на ИТН. В политиката грубото натискане върху ските води до падане. Винаги има нужда от съюзници", каза Дончева.

"Не е необходимо да повтаряме буквално служебния кабинет в едно бъдещо правителство. Сред служебните министри има добри и не толкова добри попълнения", заяви Дончева. По думите ѝ, ядрото може да е част от новия кабинет, защото то е ефикасно.

"Подкрепата и общественото одобрение към служебния кабинет е заради линията, която следва - на безкомпромисно разчистване на терена. На ревизия, на разчистване, на кадрови промени, на наследството на ГЕРБ, изваждане на уродливите икономически практики, заобикаляне на обществените практики. Какъвто и състав да има новото правителство, то трябва да продължи тази линия. Какво по-естествено, ако част от министрите останат?", заключи Дончева.

Татяна Дончева коментира внесеното от министъра на правосъдието искане Висшият съдебен съвет (ВСС) да открие процедура по прекратяването на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Според нея Иван Гешев трябва сериозно да помисли дали да не избегне тази агония и вместо да се брани до последно, да не потърси сдаване на поста по цивилизован и възпитан начин.