Таван на цените?! Корнелия свиква коалиционен съвет

Новини
17:15 - 14 Април 2022
4291
Таван на цените?! Корнелия свиква коалиционен съвет

Таванът на цените е една от горещите теми, които ще обсъжда Коалиционният съвет, свикан от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова, научи Lupa.bg.

Преди срещата с партньорите тя призна, че имат различни виждания по темата. За да обоснове тезите си за подобен таван за определени стоки, БСП ще се опре на опита на Испания, Румъния, Унгария и други страни.

Нинова уточни, че ще бъде поставено началото на разговора за актуализация на бюджета. "Всяка от партиите ще представи своите идеи и ще видим къде имаме допирни точки и кое е приемливо. Разбира се, предстои ни много работа. Идеите трябва да се осчетоводят, защото трябва да гарантираме финансовата рамка, да няма популизъм, но да има реална подкрепа за икономиката и домакинствата", заяви Нинова.

Социалистите настояват и за намаляване на ДДС и на акцизи на горива и на регулираните стоки. Те продължават да държат и за промяна в необлагаемия минимум и регулиране на понятието "енергийна бедност", като помощ получат всички, които попадат в тази категория.

От „Демократична Бъгария“ казаха, че предложените мерки са част от коалиционното споразумение и по тях вече има принципно разбирателство между коалиционните партньори.

Нинова изрази готовност БСП да подкрепи предложението на ДБ за увеличаване на прага за регистрация по ДДС, защото това ще помогне на малкия и среден бизнес.