Tavex продали рекорден брой монети с лика на кралицата за 24 часа

Новини
15:33 - 20 Септември 2022
2698
Tavex продали рекорден брой монети с лика на кралицата за 24 часа

„Когато се случи конфликтът между Русия и Украйна и веригите за доставки се счупиха, интересът към инвестиционното злато скочи до небесата“, каза изпълнителният директор на Tavex за Югоизточна Европа Макс Баклаян по време на медийна закуска.

Компанията, чийто фокус е инвестиционното злато, съобщи, че преди пандемията в България средно са извършвани по 3 хил. сделки от този тип, а сега те са достигнали 9 хил. За сравнение, когато започва войната в Украйна броят им скача до 15 хил.

По думи на ръководителя на екип „Дилъри“ на компанията Тони Панайотов компанията е имала в наличност 1000 суверена, като до деня, в който кралица Елизабет II почина са успели да продадат в рамките на месец 600 бр. След обявяването на смъртта ѝ само за 24 часа са продадени останалите 400. (На лицевата страна е изобразен актуалният британски монарх (суверен), откъдето и идва името на монетата.)

Златото е реален актив, който се продава добре в сложни времена, а цената му от 2008г. до 2020г., когато достига връх, бележи ръст от 30-40%.