Тазгодишният юли е бил най-горещият месец от 1880 г.

Трябва да действаме сега, за да защитим общностите и планетата ни, смятат учените

Новини
10:50 - 15 Август 2023
1682
Тазгодишният юли е бил най-горещият месец от 1880 г.

Тазгодишният юли е бил най-горещият месец от 1880 г., когато започва да се изготвя световната статистика на температурните рекорди. Това сочат данни на НАСА, предаде БТА. 

Миналият месец е бил с 0,24 градуса по Целзий по-топъл от всеки друг юли в данните на американската космическа агенция, казват учени от Института за космически изследвания "Годард" на НАСА.

Юли 2023 г. е бил с 1,18 градуса по Целзий по-топъл от средните температурни показатели за периода между 1951 и 1980 г., съобщиха от НАСА. 

"Данните на НАСА потвърждават това, което милиарди хора по света буквално усетиха: температурите през юли 2023 г. го превърнаха в най-горещия месец в историята", заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън. "Науката е ясна. Трябва да действаме сега, за да защитим общностите и планетата ни; тя е единствената, която имаме".

Особено горещи бяха части в Южна Америка, Северна Африка, Северна Америка и Антарктическия полуостров, където се наблюдаваше повишение на температурите с около 4 градуса по Целзий над средните, допълват експертите на НАСА. 

Данните на космическата агенция на САЩ показват, че петте най-горещи месеца юли от 1880 г. насам са се случили в последните пет години.