Тъжна вест: Почина Динко Дерменджиев

Актуални новини
10:21 - 01 Май 2019
6625
Тъжна вест: Почина Динко Дерменджиев

Футболната легенда на "Ботев" Динко Дерменджиев - Чико, е починал в болницата тази нощ, съобщиха в официалния профил във фейсбук на клуба.

Той беше на изкуствено дишане, лекарите от МБАЛ „Свети Георги“ правиха всичко възможно за възстановяването на Чико.

Легендарният футболист от доста време имаше здравословни оплаквания - със стеснение на гърлото, със сърцето (преди няколко години му сложиха стенд), с дробовете.

Славният Чико изкара два месеца в болница, след като в началото на март бе покосен от инсулт, докато пиеше кафе с приятели. Въпреки усилията на лекарите състоянието на Дерменджиев се влоши и преди седмица той изпадна в кома. В последните дни бе поставен на изкуствено дишане, а тази нощ е издъхнал, на 77-годишна възраст.

Дерменджиев е една от легендите на българския футбол и знакова фигура за Ботев Пловдив, където изкарва цялата си кариера. Той шампион с "канарчетата" през 1967 г. и носител на Купата на България през 1962. Има 447 мача в А група 194 гола, с които става голмайстор №1 в историята на клуба. Избран от привържениците на Ботев (Пловдив) за футболист №1 на Ботев за ХХ век.

За националния отбор е играл 58 срещи и има 19 гола. Участва три пъти на световни първенства – Чили (1962, 2 мача), Англия (1966, 2 мача) и Мексико (1970, 2 мача и 1 гол).

Треньорската му кариера продължава над 20 години, като в различни периоди води Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, Левски, Спартак Плевен, Шумен и Чепинец. През 1981 г. начело на "канарчетата" вдига Купата на България.

Почивай в мир!