Тъжната истина: Covid-19 няма да изчезне, ще живеем с него

Здраве
09:12 - 04 Май 2020
1952
Тъжната истина: Covid-19 няма да изчезне, ще живеем с него

Водещи наши лекари - пулмологът д-р Александър Симидчиев и доц. Спас Спасков, се обединиха около мнението, че по-различният вариант на брифингите на Националния кризисен щаб вече съответства на обстановката към момента. Медиците поясниха, че Covid-19 няма как рязко да изчезне, затова занапред ще е нужно да се научим да живеем с коронавирусната инфекция.

Мисля, че новият вариант на брифингите е далеч по-съответен на обстановката и затова смятам, че на този етап този вариант е по-подходящ. Това каза в ефира на сутрешния блок на Би Ти Ви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Според експерта проблемът на този вирус е, че част от хората не могат да развият траен имунитет към него. Моето предположение е, че този вирус ще продължи да живее сред нас, поясни д-р Симидчиев.

Доц. Спас Спасков пък обясни, че в самото начало хората е трябвало леко да се стреснат, да знаят, че има една реална заплаха, за да могат да се вземат по-сериозни мерки за времето си.

Сега нещата се променят и можем да минем в един по-лек вариант на брифингите, уточни още доц. Спасков. Д-р Симидчиев счита, че подготвянето на имунитета променя характеристиката на епидемията.

Той бе категоричен, че ранното прилагане на мерките е било по-важно от тяхната драстичност, както това се случи и у нас. Пулмологът каза, че в бъдеще време трябва максимално да се обръща внимание на медицинските кадри и да бъде осигурена тяхната безопасност.

Смисълът на затварянето на градовете е да се спре разнасянето на някаква инфекция. Аз лично смятам, че е по-добре да се отвори пътуването между градовете, изрази мнение доц. Спасков. Той заяви, че основните параметри за в бъдеще трябва да продължат да се спазват - хигиената, миенето на ръцете и някаква социална дистанция.

Експертът посочи, че трябва да започнем да живеем така, както ни очаква бъдещето. Затова е правилно мерките да се разхлабват.

Според д-р Симидчиев трябва да е ясно кои са рисковите групи при разхлабването на въведените доскоро правила – един ще е ефектът в училище, където децата може да спазват отстояние, друго е на стадиона, където феновете са един до друг.