Тъжни факти: Повече от 18% от децата в интернати са употребявали наркотици

Най-честата причина любопитството

Новини
13:35 - 06 Юли 2019
2895
Тъжни факти: Повече от 18% от децата в интернати са употребявали наркотици

Над 18% от децата настанени в интернат са употребявали наркотични вещества. Това показа проучване проведено между 654 деца и младежи на възраст от 7 до 24 години настанени в центрове от семеен тип, дом за деца лишени от родителски грижи, социално-педагогически интернат или възпитателно училище на територията на страната.

Най-голям дял от тях са употребявали марихуана (16%), амфетамини (3%), екстази (3%), LSD (2%), инхаланти (2%), кокаин (1,8%).Употреба на комбинация на две и повече наркотични вещества е характерна за 1,7% от анкетираните.

На възраст 16-17 години канабис са употребили 2,8% от анкетираните. На тази възраст 0,6% от тях са опитали за първи път амфетамини. В по-ранна възраст между 13-15 години, когато става дума за първа употреба на някакво наркотично вещество, отново изпъква употребата на марихуана - 8,0%, а също и на амфетамини - 1,7% и екстази - 1,4%. Най-ранната възраст под 13 години 4% от изследваните деца започват да употребяват марихуана, а 0,6 % инхаланти.

Най-честата причина, която посочват децата е "от любопитство, да опитат нещо непознато".

Други причини посочени от тях са „защото човек или хора, които харесват, употребяват наркотици“ , „от скука, за разнообразие“, „за да бъдат приети от другите (групата, компанията)“, „защото се чувстват самотни“.

Според 3% от изследваните лица, редовното пушене на канабис не представлява риск за здравето. 7% смятат, че няма риск за здравето и когато пушат редовно наргиле. Само 2% от учениците определят редовната употреба на кокаин като нерискова. 10% одобряват пушенето на канабис, като при 3,5% това се отнася независимо от количеството.

71% от анкетираните определят употребата на наркотици като проблем за страната ни, за 63% е проблем за населеното място, в което живеят, а за 46% е проблем за институцията, в която са настанени.