Тъжно! Ценовият скок „изяде” 50-те лева COVID бонус

Пенсионери завиха опашки за помощта, отпусната им покрай епидемията

Куриози
18:54 - 08 Август 2020
8198
Тъжно! Ценовият скок „изяде” 50-те лева COVID бонус

Скокът на цените на хранителните продукти предварително „изяде” 50-те лева, които кабинетът отпусна за всеки от трите месеца, докато бяхме заключени заради епидемията от COVID-19.

Това е тъжният извод от иначе широко рекламираната мярка на управляващите. Въпреки това обаче пенсионерите в Кюстендил се редиха поне час вчера, за да получат бонуса от 50 лв. заради пандемията.

Освен пред банките, опашка се образува пред централния клон и по кварталните станции на Български пощи в Кюстендил, където се изплащат пенсиите. Според чакащи организацията при изплащането не е добра и това създава напрежение.

„Надбавката е изядена предварително, защото цените на хранителните продукти скочиха. Веднъж в месеца си купувах килограм свинско месо, бонфиле.

Направи ми впечатление, че цената му е скочила чувствително. По моите сметки 2-3 лева, сега килограмът е 11,99 лева. Скочила е и цената на ориза, килограмът гони четири лева. Кофичка мляко е 1 лев и дори отгоре.

Дъщерята ни беше купила наденица, сурова – струвала й 10 лева килото”, коментира Ана Крумова, докато чака за бонуса. „Аз се отказвам да стоя на тази опашка, ще изчакам ден-два, въпреки че парите са ми точно пресметнати. Имам разширени вени и не мога да стоя дълго време прав”, добавя 68-годишен мъж пред „Струма”.

Пред централния клон на Български пощи, до пл. „Велбъжд”, чакаха стотици възрастни хора, сред тях и инвалиди, някои трудно издържаха прави.

Жена беше дошла да се опита да вземе пенсията си, след като чакала на кварталния клон, но там свършили парите. Банкоматите също едва удържаха наплива.