Тъжно, но факт: Затъпяваме и четем по-малко по време на пандемия

Новини
10:34 - 11 Декември 2020
2401
Тъжно, но факт: Затъпяваме и четем по-малко по време на пандемия

30% спад в продажбите на книги у нас по време на пандемията, отчита Асоциация „Българска книга”. Проучване на бранша посочва месеците в първата вълна на коронавируса - април и май, като най-тежки за издатели и книжарници.

А заради подобни прогнози и за предстоящите празници, от асоциацията призовават за удължаване на действието на намаленото ДДС за книгите.

Издателите и собствениците на книжарници отчитат най-голям спад в продажбите си именно в месеците на първата вълна на пандемията. От март до май са били продадени до 70% по-малко заглавия. Онлайн търговията пък е донесла ръст в продажбите на едва 64% от издателствата и книжарниците.

9-процентното ДДС за книгите все пак е довело до повишение на печалбата. 85% от издателите и търговците на книги смятат, че по-ниският данък трябва да стане постоянна мярка. 72% само частично са успели да възстановят дейността си след първата вълна на пандемията, а близо 30% от бизнесите в този сектор са намалили служителите си с до 20 на 100.

30% спад в продажбите на книги у нас по време на пандемията, отчита Асоциация „Българска книга”. Проучване на бранша посочва месеците в първата вълна на коронавируса - април и май, като най-тежки за издатели и книжарници. А заради подобни прогнози и за предстоящите празници, от асоциацията призовават за удължаване на действието на намаленото ДДС за книгите.