Тази седмица Косово ще подаде кандидатурата си за членство в ЕС

Страната първо трябва да се споразумее със Сърбия за нормализиране на отношенията

Новини
14:19 - 13 Декември 2022
1420
Тази седмица Косово ще подаде кандидатурата си за членство в ЕС

Министър-председателят на Косово Албин Курти съобщи, че тази седмица Косово ще подаде кандидатурата си за членство в Европейския съюз, предаде КосоваПрес. 

На правителствено заседание днес Курти каза, че Косово е изпълнило условията за получаване на статута на страна кандидат за членство в ЕС.

„Европейският съюз е място на мир, сигурност, равенство и просперитет и затова мястото на Република Косово като страна, която обича мира, е в този общ дом“, каза Курти, цитиран от Ройтерс.

Преди евентуално членство Косово трябва да постигне споразумение със Сърбия за нормализиране на отношенията,

отбелязва агенцията. ЕС вече работи по сделка, на която се надява и двете страни да се съгласят в рамките на година. 

Сръбски протестиращи в Северно Косово блокираха главни пътища през последните дни и имаше престрелки с косовската полиция след арестуването на бивш сръбски полицай на фона на нарастващото напрежение между властите и сръбското малцинство в Косово.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех. 

Косово е признато за независима държава от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на ЕС - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. 

Има нежелание за разширяване на съюза сред 27-те страни членки на ЕС, но нахлуването на Русия в Украйна допринесе за влагане на усилия за подобряване на отношенията с шестте страни от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия, отбелязва Ройтерс.

Косово е единствената страна в региона, която досега не е кандидатствала за членство в блока.