Тази седмица в Сърбия се очаква пик на епидемията

Едва след десети декември ще може да се очаква леко изравняване на кривата

Свят
13:18 - 30 Ноември 2020
2185
Тази седмица в Сърбия се очаква пик на епидемията

Областният секретар за здравеопазване във Войводина Зоран Гойкович заяви днес, че се очаква в Сърбия тази седмица да бъде достигнат пикът на епидемията, а след това броят на новорегистрираните случаи на COVID-19 ще започне да спада, съобщи Танюг.

Войводина е изцяло в извънредна ситуация, надявам се, че няма да предстои ръст на заразените, макар да имахме безотговорно поведение по време на "черния петък" и пазаруването, заяви за РТС Гойкович.

Той посочи, че трябва да минат седем до десет дни от въвеждането на мерките, за да дадат те резултат и изтъкна, че затова е важно да се държим отговорно, да избягваме контактите и да носим маски. 

По този начин ще помогнем на себе си и на другите, но и на държавата, за да се върнем възможно по-бързо към нормална ситуация, каза Гойкович.

Същевременно епидемиологът и член на Кризисния щаб за борба с коронавируса д-р Бранислав Тиодорович прогнозира, че епидемиологичната ситуация в Сърбия тази седмица ще бъде много трудна, тъй като струпванията, които станаха в "черния петък", след пет до седем дни със сигурност ще дадат отражение на броя на позитивните и заболелите.

Тиодорович каза за "Блиц", че едва след десети декември ще може да се очаква леко изравняване на кривата, но на високо ниво, а спад в броя на заболелите може да се очаква едва в края на декември.