Театър „Кредо“ на Нина Димитрова стартира първата си творческа лаборатория

Трупата готви специален спектакъл за 30-годишния си юбилей през 2022 г.

Култура
15:13 - 22 Юли 2021
2857
Театър „Кредо“ на Нина Димитрова стартира първата си творческа лаборатория

Театър „Кредо“ стартира първата си творческа лаборатория, която се осъществяваща с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по едногодишния проект на театъра „кРЕдоСТАРТ“. „Творческата Кредо Лаборатория“ е първият етап от създаването на новия спектакъл на театъра. В нея се подготвят актьори за участие в бъдещия спектакъл, по текста на който се провеждат репетициите.

Ръководител на „Творческата Кредо лаборатория“ и режисьор на бъдещия спектакъл е Нина Димитрова, актриса, режисьор и създател на театър „Кредо“. За свой асистент тя е избрала актьора Денис Хаят, неин бивш студент и носител на „Икар“ за дебют в нейния спектакъл „Ревизорът“ по Гогол. В лабораторията вече три месеца кипи усилена работа и в края на юли най-добре изявилите се по време на работата ще бъдат поканени да участват в новия спектакъл, с който Театър „Кредо“ ще отбележи 30-годишния си юбилей през 2022 г.

Ръководителят на „Творческата Кредо лаборатория“ актрисата и режисьор Нина Димитрова заедно със своя асистент Денис Хаят (вдясно)


В „Творческа Кредо лаборатория“ участват актьори на възраст около 25 години. Те са на възрастта на героите в историята, която „Кредо“ ще разкаже в новия си спектакъл. История за приятелството и приключенията на група цветни млади хора, които забавно и изобретателно оцеляват в системата на собствеността и парите, без да губят умението да се радват на живота. И на виното. Ако героите на тази световно известната история не бяха скитници и ако знаеха латински, вероятно мотото на техния живот щеше да бъде In vino veritas (Във виното е истината). 

Борис Коев, Денис Хаят, Павел Громков, Иларион Стаматов, Стайко Стайков, Николай Михайлов (отляво надясно)

През есента по проект „кРЕдоСТАРТ“ продължава и юбилейното национално турне на театър „Кредо“ със спектакъла „Дневникът на един луд“ по повод неговата 5-та годишнина. На 25 септември спектакълът гостува в рамките на международния театрален фестивал „Пиеро“ в Стара Загора, а на 12,13 и 14 октомври в Бургас – на сцената на Държавен куклен театър Бургас.

Денис Хаят и Велина Колева

„Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Х. К. Андерсен, друг от спектаклите на Театър „Кредо“, навърши 15 години. Една от инициативите за отбелязване на юбилея на спектакъла е по проекта „Все е хубаво“, също подкрепен от Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“. По този проект Нина Димитрова е създала 24 кратки филма с продължителност до 10 минути.

Венцеслав Димитров и Соня Тодорова

Чрез използването на архивен снимков и видео материал тя разказва историята на представлението и неговия световен триумф. Филмите съдържат интервюта с оценки на български и чуждестранни специалисти и на участници в спектакъла. В тях е представена и уникалната практика на Театър „Кредо“ да играе своите спектакли на езика на страната, в която гостува. Тази практика е показана на български, руски, английски и японски. Филмите ще бъдат разпространени дигитално на сайта на Театър „Кредо“ (credotheatre.bg) и ще бъдат споделяни на страницата на театъра във Фейсбук.  

Снимки: Николай Маринов