Театър „София“ излъчва „Парижката Света Богородица“ онлайн

Калин Врачански се вихри като Квазимодо в хитовия спектакъл на Лилия Абаджиева

Култура
11:15 - 26 Март 2020
2616
Театър „София“ излъчва „Парижката Света Богородица“ онлайн

Театър „София“ ще излъчи в интернет един от най-успешните си спектакли „Парижката Света Богородица“ на Лилия Абаджиева безплатно навръх Международния ден на театъра - 27 март. С премиера на 24 януари 2013 г., постановката е отличена с награда „Икар“ за майсторско техническо осъществяване.

Драматизацията на романа на Виктор Юго е на Димитър Стоянович, а сценографията – на Васил Абаджиев.

Публиката ще види Калин Врачански като Квазимодо, Симона Халачева като Есмералда и Пламен Манасиев като отец Клод Фроло. В останалите роли са Юли Малинов, Мартин Гяуров, Николай Антонов, Росен Белов, Йорданка Любенова, Николай Върбанов, Юлиян Рачков, Михаил Милчев, Валери Георгиев, Николай Димитров и други. Спектакълът се радва на изключителен зрителски интерес 7 години.

Записът, който ще бъде излъчен в петък на канала на Театър "София" в YouTube, е направен на 3 април 2019 г., когато спектакълът е представен за последно пред зрители. Излъчването започва в 19 ч. Видеозаписът ще остане активен за гледане в продължение на 48 часа. Спектакълът не се препоръчва за лица под 14 години, отбелязват от театъра.


"Парижката Света Богородица" (1831) е роман, вдъхновен от духа на романтизма. В него има всичко необходимо за човека - вяра в доброто, възторг от красотата; конфликт, породен от двойнствеността на този свят - между доброто и злото, красивото и грозното; копнеж по щастие; възхищение от силата и дързостта на стихията на чувствата; надмощие на чувствата над разума. Епохата на романтизма поставя чувствата над разума, бунтува се срещу установените модели на мислене и поведение и създава ирационален свят, в който е възможно проявлението на свободата на човешкия дух", споделя режисьорът Лилия Абаджиева.

В завещанието си на 31 август 1881 година Юго пише:
1.Бог съществува като абсолютно независим създател и повелител на Вселената.
2.Животът има смисъл, когато човек обича, труди се и крачи напред.
3.Душата е безсмъртна.
4.Любовта е единственият неизчерпаем извор на вяра в живота.
5.Мисията на поета е да възвръща хората към човечността, а човечността е дело на любовта.


"Спектакълът, който ще видите и ще съпреживеете с нас тази вечер е животът на духа,
преживяващ патос, страст, терзание, болка, милосърдие и състрадание", казва още режисьорката.

„Парижката Света Богородица“ е дреха, изтъкана от бляскави думи, която никога не се къса. Зимата ще те топли, лятото ще носи хлад на сърцето ти. Ще ти служи за завивка, под която ще сънуваш приказни истории за любов, коварство, страст и падение. Такава дреха не остарява. Понякога трябва само да бъде извадена от гардероба, за да бъде изтупана от праха на годините и проветрена от нафталина на дребнотемието. Опитахме се не да преразказваме, а да преосмисляме. Да гледаме нагоре, без да забравяме върху какво сме стъпили. Дано радостта от този процес се окаже заразна", споделя и драматургът на постановката Димитър Стоянович.