Театър "Кредо" тръгва на юбилейно турне

Турнето започва през май и юни в Бургас, Русе, Силистра и Добрич

Култура
17:26 - 12 Май 2022
1293
Театър "Кредо" тръгва на юбилейно турне

Театър "Кредо" отбелязва своя 30-годишен юбилей през 2022 г. 30-годишен юбилей празнува и първият му спектакъл - "Шинел" по Гогол, знаков спектакъл в българския и световния театър, спечелил овациите на критиката и на три поколения зрители у нас и по света.

Турнето започва през май и юни в Бургас, Русе, Силистра и Добрич. Бургаската публика може да гледа хитовия спектакъл на 16 и 17 май на сцената на Държавния куклен театър от 19,30 ч. Русенските зрители може да го видят в три поредни вечери - на 15, 16 и 17 юни, в Държавния куклен театър в града от 19 ч. На 20 юни спектакълът гостува в Драматично-кукления театър в Силистра от 19 ч., а на 22 юни - в Държавния куклен театър в Добрич от 19 ч.

Юбилейното турне на "Шинел" се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" по проекта "кредО!шинел!" по програмата "Едногодишен грант". По същия проект до края на 2022 г. са предвидени и други инициативи за отбелязване на юбилея на театъра и на спектакъла.
Юбилейната година на "Шинел" завършва през ноември със специалното представление в Театър 199 "Валентин Стойчев" в София, където спектакълът се играе от 1993 г. до днес. Там се играят още два дълголетни спектакъла на Театър "Кредо" - "Каквото направи дядо, все е хубаво" по Андерсен и "Дневникът на един луд" по Гогол.
Нина Димитрова, основателка и артистичен директор на Театър "Кредо", актриса и режисьорка, е участничка в "Шинел" от създаването му до днес. Тя следва своя спектакъл по целия свят в продължение на 30 години и смята предаността към него за своя мисия: "Един световноизвестен писател казва: "Лошата книга развлича публиката, средната въздейства на чувствата, най-добрата книга озарява пътя. Не знам дали моята може да изпълни поне една от тези три задачи, но със сигурност моята цел е да озарявам пътя."

И аз това се опитах да правя с моя "Шинел" в продължение на 30 години - да озарявам пътя. Доколко съм успяла, могат да кажат само онези, които са гледали спектакъла - тук и по света."
От създаването му до 2012 г. в "Шинел" играе актьорският тандем Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, които заедно със Светлозар Гагов и Майа Петрова са и създатели на спектакъла. От 2013 г. до днес нов творчески тандем в "Шинел" разнася славата на българската култура и театър по света - Нина Димитрова и Стелиан Радев.

За приноса към популяризирането на българския театър по света през 2008 г. Съюзът на артистите в България присъжда на Театър "Кредо" специална награда "Икар". През 2009 г. театърът е номиниран за европейската награда "Нови театрални реалности", връчвана от Европейската комисия на творци, променили европейския и световния театър със своите иновации в областта на театралното изкуство.