Театърът в Киев отвори врати, билетите свършват за нула време

Поставят се пиеси, в които участват само няколко актьори

Новини
19:21 - 07 Юни 2022
2154
Театърът в Киев отвори врати, билетите свършват за нула време

Театър в Киев отвори врати при огромен интерес през уикенда за първи път, след като руските сили нахлуха в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Билетите за спектакъла бяха бързо разпродадени.

Театърът на Подил е последната културна институция в Киев, която възобнови дейност. Киносалоните и Националната опера отвориха врати в края на месец май, предаде БТА.

"Чудехме се как ще бъде, дали зрители ще дойдат по време на войната, дали изобщо мислят за театър", сподели Юрий Филипенко, един от актьорите в трупата. "И бяхме щастливи, че първите три пиеси бяха разпродадени."

Той каза, че театърът поставя пиеси, в които участват само няколко актьори.

Колегата му Костя Томляк пък имал колебания дали да се качи на сцената по време на война. Напливът от хора, завръщащи се в Киев, след като бойните действия там се поуспокоиха, обаче го убедил, че е необходимо "да се научим как да живеем по време на войната, да живеем с театър, кино, кафенета. Продължаваш да живееш, въпреки че не забравяш войната."

Руските сили се оттеглиха от офанзивата си срещу украинската столица в началото на април, като се пренасочиха към източния регион на Донбас.

"Основният въпрос е как актьорите могат да бъдат полезни“, смята Томляк.

Основаният през 1987 г., Театър на Подил е сред най-популярните в Киев. През 2017 г. той се премести в нова модерна сграда.

От началото на войната промени репертоара си, като се отказа от пиеси на руски автори.