Театърът в Пазарджик: Отдавна сезирахме институциите за нарушения на Петко Писков

Култура
13:53 - 04 Октомври 2024
4141
Театърът в Пазарджик: Отдавна сезирахме институциите за нарушения на Петко Писков

Компютърният специалист Петко Писков, на 40 г. от Пазарджик е един от задържаните в аферата за източване на пари от Министерство на кулутрата чрез фиктивни назначения в театри в страната. Това стана ясно преди дни в Пловдивския окръжен съд, който уважи внесеното от Окръжна прокуратура искане за вземане на мярка за неотклонение спрямо него. Съдът го остави в ареста, на свое заседание в късния следобед във вторник.

Днес от Драматично-кукления театър „Константин Величков“ в Пазарджик обявиха, че те отдавна са сезирали компетентните институции за евентуални престъпления на Петко Писков, с когото са имали договорни отношения.

"Във връзка с излезлите множество статии и публикации в различни новинарски сайтове, ръководството на ДКТ „Константин Величков“ гр. Пазарджик би желало да уведоми широката общественост за следното:

Г-н Петко Ганчев Писков в качеството му на управител на „СУИС ПРИМИУМ АКАУНТИНГ“ ООД, с ЕИК 206189271 и „СУИС ПРИМИУМ СИСТЕМС“ ООД, с ЕИК 204897407, е имал договорни отношения с ДКТ „Константин Величков“ гр. Пазарджик във времевия период от 09.06.2022 г до 06.11.2023 г. По време на стартиран одит от проверяващо звено към Министерство на Културата, през м. Октомври 2023 г. същото едностранно реши да прекрати договорните си отношения с театралната институция.

Компютърният специалист Петко Писков е част от схемите за източване на държавните театри

По време на извършване на одит от Министерство на Културата в ръководството на театъра възникват съмнения за множество извършвани закононарушения, евентуално престъпления. Петко Писков абсолютно противоправно отказа да върне на ДКТ „Константин Величков“ гр. Пазарджик множество договори и всякакъв вид счетоводни документи, съхраняващи у него във връзка с изпълняване на служебните му задължения.

През месец ноември 2023 г., Григор Антонов, действащ в качеството си на директор на театъра е пуснал сигнали до Кръстю Кръстев – Министър на Културата към този момент, Икономическа полиция град Пазарджик и Окръжна Прокуратура град Пазарджик, във връзка с евентуално извършени от Петко Писков престъпления.

През месец юли 2024 година и във връзка с извършвана проверка на ДКТ „Константин Величков“ гр. Пазарджик от АДФИ, същата е уведомена от директора на театъра за извършвани от Петко Писков противоправни действия с молба АДФИ да сезира отново прокуратурата.