Театърът в Търговище посреща Нощта на театрите с нашумялата пиеса "Зелената котка"

Румънската авторка Елизе Вилк разнищва проблемите на младите хора

Култура
08:39 - 17 Ноември 2023
3924
Театърът в Търговище посреща Нощта на театрите с нашумялата пиеса "Зелената котка"

Пиесата „Зелената котка“ на румънската авторка Елизе Вилк ще има първа премиера в България в Нощта на театрите на 18 ноември. Режисьорът Любомир Колаксъзов репетира известното заглавие с трупата на Драматичния театър в Търговище.

В събота, в Нощта на театритеот 19:00 часа, на камерната сцена на Държавния драматичен театър ще бъде премиерата на поставяната в цяла Европа пиеса за проблемите на подрастващите. Текстът излиза през 2012 г. и бързо става емблематичен за цяла вълна от ангажирана с темите и вълненията на младите хора в Румъния съвременна драматургия. Автор е Елизе Вилк, чийто пиеси от години са прескочили границите на родната й страна и се поставят редовно в Москва, Будапеща, Атина, Берлин и пр.

Спектакълът на Любомир Колаксъзов се фокусира върху шест невинни и същевременно жестоки младежи, които не просто разбират, че мечтите им са илюзия, но които вече нямат илюзии. 

В ролите влизат актьорите от трупата на театъра Лора Недялкова, Мартин Петков, Радослав Радев, дебютантите Калина Малинова и Георги Начов и гост – актрисата Елена Дечева, която е и автор на песните.

Музиката е дело на композитора Христо Намлиев, а хореографията на Деница Николова. 

Пиесата на Елизе Вилк в превод на Лора Ненковска е едновременно за света на младите, на които им се налага да пораснат бързо, и за света на възрастните, на които им е трудно да се справят с отговорността да си родител.

Преди премиерното представление, във фоайето на театъра е предвидено също откриване на постоянна изложба с театрални плакати, дело на доцент Стоян Дечев от Художествената академия.