Театралите тъгуват за режисьорката Анна Монова

Тя бе вдъхновението, разума, любовта, вниманието и смисъла на Театър 199, споделят нейни колеги

Култура
21:00 - 02 Август 2024
1971
Театралите тъгуват за режисьорката Анна Монова

Театралната гилдия у нас тъгува заради внезапната кончина на дългогодишната директорка на Театър 199 Анна Монова. Както Lupa.bg писа режисьорката си е отишла в резултат на тежко заболяване, което се е развило много бързо.

Всички театри в страната, много режисьори и актьори изказаха съболезнования по повод смъртта на Анна Монова.

"Сътвореният с нейното виждане театър ни учеше да мечтаем. Екипът на Министерството на културата изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Анна Монова! Поклон и аплодисменти!", написаха от ведомството, оглавявано от Найден Тодоров.

"Граждани, да замълчим за секунда! Отиде си Ани Монова! Вдъхновението, разума, любовта, вниманието и смисъла на “Театър 199”. ПОКЛОН!", написа трогателно директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

"Човек с мисия... колега, приятел!", споделиха и от Столичния куклен театър и Театър "Възраждане" и се помолиха за светъл път на душата на Анна Монова.

"Напусна ни Анна Монова – най-дълго управлявалият директор на Театър 199, невероятен човек и истински професионалист. Тя бе личност, която ще запомним както с неизмеримия ѝ принос за театъра, така и с таланта ѝ да вдъхновява всички около себе си и да постига всичко, в което вярва.
Светъл път, Ани. Поклон пред всичко, което завеща на българския театър", написаха и от Народния театър.

Младежкият театър "Николай Бинев" също е съпричастен към мъката на колегите, близките и приятелите на режисьорката: "Поклон пред паметта на Анна Монова – директор на Театър 199 "Валентин Стойчев", колега, приятел и съмишленик!

Тя беше човек, който изпитваше неизмерима любов към театъра и постигна изключителни успехи в ръководенето на Театър 199 "Валентин Стойчев" – кауза, който обичаше с цялото си сърце и беше нейна мисия до последния ѝ ден.

Изказваме най-искрени съболезнования на всички близки, приятели и колеги на Анна Монова, както и на целия екип на театъра. Сбогом, Ани! Аплодисменти и вечни благодарности!"

Много режисьори, които са поставяли на сцената на Театър 199 и актьори изказаха съболезнования по повод смъртта на директорката.

"Дано след теб Ани, да се запази всичко добро, което ти наследи от Вальо, с много обич и грижа съхрани и доразви, за да бъде 199 най-добрият театър, с най-добрия екип от прекрасни, съвестни, обичащи работата си хора. Много рано ни напусна... Почивай в мир!", написа актрисата Меглена Караламбова. 

"Сбогом мила, Ани! Цялото ти същество беше Театър, Любов Моя! Лети, лети приятелко. Да ти е светло и леко! Твоя Касиел", написа актрисата и режисьор Касиел Ноа Ашер.

"Сбогом, Ани! Светлина и покой на душата ти! Сърдечна благодарност за дългите години сътрудничество и споделени театрални опити!", тъжи и режисьорът Явор Гърдев.

"Нежност и характер! Ще липсва много в човешкото и театрално пространство! Поклон, мила Ани!", сподели и актрисата Деляна Хаджиянкова.

"Сбогом, Ани! Неочаквано и несправедливо рано. Благодаря за изживените мигове!", прости се с директорката на Театър 199 актьорът Петър Калчев.

Опелото на Анна Монова ще се състои на 7 август, сряда, от 12:00 часа в Храм „Свети Седмочисленици“.