Театрално-музикалният център в Разград с нов шеф

Култура
19:08 - 10 Януари 2022
1553
Театрално-музикалният център в Разград с нов шеф

Таня Карбова е новият директор на Театрално-музикален център в Разград. Днес тя е била представена пред творческия колектив на културната институция от областния управител Иван Борисов и Цветана Бенонова - главен експерт в отдел "Култура, религиозни дейности и младежки дейности" в Община Разград, съобщиха от пресцентъра.

Таня Карбова е актриса, работила в България и в чужбина, през последните 3 години е част от екипа на ТМЦ-Разград. В края на 2021 г. тя печели конкурса за длъжността "Директор на ТМЦ-Разград", обявен от Министерството на културата.

Пред творческия колектив Карбова е представила основни моменти от концепцията си с идеите, които в най-близко време ще бъдат реализирани. Театралната трупа ще работи с двама нови режисьори - Любомир Колаксъзов, който поставя предимно детски куклени спектакли и Ева Данаилова - която е и актриса, и режисьор от класовете на проф.д-р Ивайло Христов и проф. Пламен Марков.

За разлика от предходния период, детската и младежката аудитория ще са приоритет за ТМЦ-Разград, е станало ясно от представянето на Карбова. Ще има и образователни спектакли. Постановките ще са съобразени с публиката в региона, ще бъдат представяни първо на местно ниво, а не в региони с наситен културен календар. Спектаклите ще са съобразени и тематично с региона. Ще са свързани и с бележити годишнини.

Ще се подготвят постановки по текстове на Йосиф Сърчаджиев, както и драматизации на разкази на д-р Хасан Ефраимов. Разградска филхармония ще работи с двама диригенти - Иван Стоянов от Габровския камерен оркестър и Калина Василева - диригент на Държавната филхармония - "Симфониета" в Шумен.

ТМЦ-Разград ще си сътрудничи с местната и с регионалната власт, както и с останалите културни институции в региона, е уверила Таня Карбова.