Театри осигуряват бързи тестове срещу 10 лева

Всички културни институции дават възможност да си върнете билетите, ако нямате зелен сертификат

Култура
13:07 - 21 Октомври 2021
3069
Театри осигуряват бързи тестове срещу 10 лева

От днес достъпът на зрителите до театрите също се осъществява чрез т.нар. "зелен" сертификат. На входа ще става представянето на "паспорта", получен чрез ваксина, преболедуване, отрицателен PCR тест или отрицателен антигенен тест.

Всички театри у нас отправиха молба към зрителите, които имат билети за събития и разполагат със зелен сертификат, да си предвидят повече време за влизане в залите предвид необходимостта от проверка на сертификатите. Тези, които нямат и които не искат да си правят тестове преди влизане имат възможност да си върнат билетите или да ги презаверят за други дати.

Всеки театър или музикална институция в България обаче въведе собствени правила как и кога може да стане връщането на билетите. Повечето театри уведомиха зрителите си, че крайният срок за връщане на билетите е до края на работния ден на касите в деня на представлението.

Софийска опера и балет се отнесе най-щедро към почитателите си и им даде право приоритетно да презаверят своите билети за представление по избор включително от откритите летни сцени, програмата за които ще бъде оповестена допълнително. Презаверката може да бъде извършена в срок до 31.08.2022 г. от билетната каса на операта.

Същевременно, за да улеснят максимално зрителите и да не ги отблъснат в извънредната и хаотична обстановка, в която зелените сертификати бяха въведени от властта от днес за утре без да се даде гратисен период, както е в другите страни от Европа, повечето театри осигуриха мобилни лаборатории за бързи тестове преди спектаклите.

За събитията на 21 октомври НДК осигурява мобилна лаборатория за тестване, която се намира вътре в сградата. Входът е през Билетен център в ляво. Лабораторният пункт ще започне работа в 17:00 ч. приоритетно за зрителите на кино-литературния фестивал Cinelibri и прожекциите в зала 1 и кино „Люмиер”, за зрителите на премиерния спектакъл „Една българка” в Театър Азарян, за спектакъла „Поетесата” на Нов театър и за посетителите на Литературен клуб „Перото”.

Мобилната лаборатория е изградена със съдействието на Столична община и Столичната регионална здравна инспекция и ще извършва само бързи антигенни тестове срещу показване на съответния закупен билет. Те ще са безплатни, а цената на вземането на пробата, която зрителите ще заплащат, е 10 лв.

Необходимо е посетителите на НДК, които ще се възползват от услугата на мобилната лаборатория, да дойдат половин час по-рано. НДК работи по въпроса мобилната лаборатория да стане постоянна.

Оттам обърнаха внимание, че поради липса на "зелен сертификат" и купен билет до 19 октомври, който не може да бъде използван, билетът има възможност да бъде пренасочен за друга дата на същото събитие.

Софийската филхармония ще се погрижи да осигури мобилна лаборатория в зала „България“ за дните на своите симфонични и хорови концерти, за да може зрителите да се тества на място, ако нямат зелен сертификат. Лабораторията ще работи от 18 ч. Цената на теста ще е 10 лв.

Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера - Варна сключиха партньорски договор с лабораторията City Lab, която се намира в близост до театъра, ул. „Драган Цанков“ 10, работно време 7.30 – 17.30. Цената на антигенния тест е 10 лв.

Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" - Плевен организира съвместно с болница "Свети Панталеймон" мобилен пункт за безплатни антигенни тестове за зрителите, които са си купили билети за спектакъла на режисьора Явор Гърдев "Опашката". Постановката всъщност е сценична адаптация на едноименния роман на Захари Карабашлиев, а в главната роля в Владо Карамазов.

Тестовете ще се правят утре и в събота от 16,30 часа за посетители, които са успели да си осигурят места за това представление.