Техники за изтезания показва скандален американец в НХГ

В творбите си Андрес Серано засяга темата за разрухата на устоите на обществото

Култура
16:06 - 26 Август 2022
3897
Техники за изтезания показва скандален американец в НХГ

Фотографии на скандалния американски артист Андрес Серано ще бъдат изложени в Двореца на Националната художествена галерия (НХГ). Откриването на изложбата е на 16 септември. Творецът насочва към темата за разрухата на устоите на обществото в изложбата си „Torture“ („Изтезание“). 

В експозицията са включени 20 широкоформатни фотографии, подобни на  ренесансови произведения. „Torture“ показва празните пространства на стаи за разпити, центрове за трансфер на емигранти, концентрационни лагери, наред с автентични инструменти за мъчение от прочути музейни колекции и реплики на такива, използвани като туристически атракции. 

Серано фотографира активисти срещу изтезанията, както и жертви, които се съгласяват да разкажат своята история.

За малко повече от месец в промишления град Мобурже в югозападна Франция Серано влиза в ролята на мъчител. Той фотографира над 40 доброволци в импровизирани пози, като използваните инструменти за мъчения са произведени на място от местните жители. С участието на самите модели и под надзора на пенсиониран командос от френските специални части са използвани различни техники за физически и психологични изтезания. 

„Визуализирам целия спектър на изтезанието. В този процес аз поех ролите едновременно на артиста и на мъчителя. Като артист, показвам на публиката това, което виждам. Във втората роля ми се наложи да мисля като мъчител и да поема пълен контрол. Лесно е да изтезаваш хора, над които имаш власт”, казва Андрес Серано.

Серията фотографии е продуцирана през 2015 г. в седмицата, в която излиза Докладът на Сенатската разузнавателна комисия за изтезанията в САЩ. Колекцията вече е представяна като самостоятелна изложба в Collection Lambert, Франция, Void, Северна Ирландия, Музея за съвременно изкуство „Стейшън” в Хюстън, САЩ, и фотографския център „Стилс”, Шотландия.

Изложбата в Двореца е част от поредицата „Майстори на фотографията“, която се организира с подкрепата на Столична община и е в календара на културните събития на София за 2022 г.

В деня на откриването на експозицията ще бъде излъчен и филмът „Insurrection“ („Бунт“) на Андрес Серано. Прожекцията ще започне в 19:30 ч. в балната зала на Двореца.

Андрес Серано е роден през 1950 г. в Ню Йорк. От 1967 г. до 1969 г. посещава Училището по изкуства към Бруклинския музей, където учи живопис и скулптура. Фотографията му „Piss Christ“ от края на 80-те години на миналия век става повод за национален дебат върху свободата на артистичното изразяване и общественото финансиране на противоречиви произведения на изкуството.

Серано работи предимно със средствата на фотографията. Със своето творчество той цели да разбули лицемерието и акцентира върху приликите между религиозните, политическите и социалните модели.