Техномикс: УАЗ стана Isuzu

Актуални новини
13:02 - 09 Март 2021
3803
Техномикс: УАЗ стана Isuzu

Японската Isuzu ще е новият технологичен и производствен партньор на руската УАЗ, съобщава сайтът drom, цитирайки източници от самия Уляновски автомобилен завод. Дългоочакваното ново поколение на УАЗ Патриот на практика ще бъде версия на Isuzu MU-X с леки корекции в дизайна.

Допреди година плановете предвиждаха УАЗ сам да разработи новата генерация на Патриот, и даже се появиха някои скици с дизайна на бъдещия модел, наречен оптимистично "руският Prado". Компанията обаче инвестира почти целия си развоен бюджет в проекта Aurus за свръхлуксозен автомобил, и в крайна сметка трябваше да се откаже от този план.

Вероятно все пак част от наличните разработки за този модел сега ще бъдат използвани при партньорството с Isuzu. Макар да не е официално потвърдено, то изглежда твърде вероятно, защото още през 2018 двете компании регистрираха съвместно предприятие със специална инвестиционна цел. По всяка вероятност японците ще използват базата на УАЗ и за сглобката на свои модели за руския пазар - най-вече MU-X и новото поколение на пикапа D-Max.

Един от легендарните съветски автомобили, произвеждан в продължение на цели 35 години. Разработен през 60-те, той замества ГАЗ-69 като основен командирски автомобил на Съветската армия, и остава на поточната линия до 2007 година, 16 години след разпада на СССР, предаде automedia.investor.bg.