Тейлър Суифт обръща мача: Гласувам за Камала

Мегазвездата се представи като "бездетна дама с котка"

Новини
10:36 - 11 Септември 2024
781
Тейлър Суифт обръща мача: Гласувам за Камала

Мегазвездата на поп музиката Тейлър Суифт подкрепи Камала Харис след дебата й с  републиканския ѝ опонент Доналд Тръмп, съобщава "Ройтерс".

Суифт нарече кандидата на демократите "стабилен, надарен лидер", който може да ръководи страната със спокойствие, а не с хаос.

В публикация в Instagram Суифт уведоми своите над 280 милиона последователи, че ще гласува за настоящия вицепрезидент на САЩ на изборите на 5 ноември. Заявката на музикалната изпълнителка е най-голямата подкрепа на знаменитост за Харис досега. Проучванията показват, че надпреварата между двамата кандидати е оспорвана.

"Ще дам гласа си за Камала Харис и Тим Уолц на президентските избори през 2024 г. Гласувам за Камала Харис, защото тя се бори за правата и каузите, които вярвам, че имат нужда от воин, който да ги защитава", написа Суифт.

Към публикацията има и снимка на Суифт с котката ѝ, както и подпис "бездетна дама с котка". Коментарът бе препратка към думи на кандидат-вицепремиера на Тръмп Джей Ди Ванс, който в интервю от 2021 г. нарече някои демократи "купчина бездетни дами с котки". Впоследствие той уточни, че това е просто "саркастична забележка".

Суифт посочи и че е била впечатлена от подгласника на Харис Тим Уолц, когото певицата описа като човек, "който от десетилетия отстоява правата на ЛГБТ+, инвитро процедурите и правото на жената на собственото ѝ тяло".

Репродуктивните права се превърнаха в ключов въпрос за избирателите, след като Върховният съд на САЩ прекрати конституционното право на аборт преди две години. Инвитро процедурите също излязоха на дневен ред, след като съд в Алабама постанови по-рано тази година, че замразените ембриони са хора.

Харис, която подкрепя правото на аборт, определи Тръмп като заплаха за репродуктивните права в страната, след като той назначи съдии от Върховния съд, които помогнаха за отмяната на решението на Роу срещу Уейд през 2022 г. Тръмп защити решението на Върховния съд за абортите, но азяви, че забраната за аборт на федерално ниво е ненужна и въпросът трябва да се реши на държавно ниво.

През август Тръмп публикува фалшива снимка в социалните мрежи на Суифт, която призовавахората да гласуват за него на изборите през ноември.

Суифт се позова на това в най-новата си публикация, като отбеляза, че ходът на Тръмп "наистина ме разтревожи относно изкуствения интелект и опасностите от разпространение на дезинформация".

Тя добави: "Това ме доведе до заключението, че трябва да бъда много прозрачна относно действителните си планове за тези избори като избирател".

Суифт подкрепи и президента Джо Байдън през 2020 г. Нейното одобрение е поредното такова за Харис от развлекателната индустрия. Много холивудски актьори, продуценти и режисьори вече заявиха, че гледат на калифорнийката Харис като на свой кандидат.